Silviu Vexler: „Nu concep asimilarea președintelui României cu unii din cei mai odioși criminali din istorie”

de | 18/11/2019 | Național, Politică

Silviu Vexler, deputat al comunității evreiești din România și fiul președintelui Comunităţii Evreilor din Roman, Iancu Vexler, a afirmat că nu poate accepta, indiferent de context, gestul asimilării șefului statului cu unii dintre cei mai odioși criminali din istoria umanității, respectiv comandanții lagărelor de concentrare. Declarație vine după ce Olguța Vasilescu a declarat că Klaus Iohannis „se vede deja șef de lagăr de concentrare”.

Din nou, observ cum un politician român folosește un element din cea mai cumplită perioadă a istoriei umanității și îl trivializează prin utilizarea într-un context nepotrivit. 
Doamna Lia Olguța Vasilescu putea și trebuia să găsească orice altă comparație pentru mesajul pe care a dorit să îl transmită.
Este complet inacceptabil ca un înalt demnitar al Statului Român să folosească astfel de formulări. Trivializarea acestei perioade întunecate din istorie, care reprezintă o suferință ce nu poate fi descrisă în cuvinte, este un element deosebit de periculos.
Nu pot să accept, indiferent de moment și context, gestul nepermis de asimilare a Președintelui României cu unii dintre cei mai odioși criminali din istoria umanității – comandanții lagărelor de concentrare.
Toate încercările de a introduce, direct sau indirect, evreii, comunitățile evreiești, relațiile cu Statul Israel, memoria victimelor Holocaustului și drama Holocaustului în sine, cu tot ceea ce a însemnat ea, ca elemente în discursul politic și campania electorală trebuie să înceteze.
“Orori care s-au întamplat la Auschwitz ori Sobibor, în câmpurile de la Bug, prin deportările din Transnistria, pogromurile ori trenurile morții nu cred că au vreun verb, în vreuna din limbile pământului, care să poată exprima prejudiciul pe care l-au adus umanității însăși.”

Silviu Vexler

Lia Olguța Vasilescu a declarat că președintele Klaus Iohannis probabil deja se vede „șef de lagăr de concentrare” unde ar fi închiși social-democrații, pentru reeducare. Afirmația vine în contextul în care șeful statului a spus în mai multe rânduri că e în război cu PSD. Șefa campaniei PSD a mai făcut referiri la adresa lui Klaus Iohannis cu asocieri între etnia acestuia și nazism. După protestul din 10 august 2018, după ce președintele Iohannis a acuzat PSD că a gazat protestatarii, folosind în exces gaze lacrimogene, Vasilescu a spus la Antena 3: „Ca neamț, să vorbești de gazare, trebuie să ai mult curaj. În ambele situații Olguța Vasilescu a fost reclamată la Consiliul Național al Discriminării dar numai după ultima declarație și-a prezentat scuze publice, șeful de campanie al PSD precizând că nu a vrut să lezeze sentimentele comunității evreiești, care a fost cea mai afectată de ororile naziste.

Dar Olguța Vasilescu nu este singura voce din PSD care face astfel de referiri: senatorul PSD, Șerban Nicolae, a postat pe Facebook l-a asemuit pe Iohannis cu un gauleiter (conducăt al unui district din Germania nazistă sau al unui teritoriu ocupat de Germania nazistă); Darius Vâlcov a publicat un montaj video în care președintele țării era asemănat cu Hitler; senatorul PSD Liviu Pop, fost ministru al Educatiei, sustinea în august 2018 că președintele Klaus Iohannis a condus Forumul Democrat al Germanilor, organizație care este un „continuator” al unui grup nazist; iar Ilan Laufer, propus de PSD ministru al Dezvoltării cu susținerea lui Ionel Arsene, spunea în 2018, după ce președintele Iohannis a refuzat numirea lui pentru că este „etnic german” și că „are o legatură dubioasă din toate punctele de vedere cu Forumul Democrat German din România, moștenitoarea unei organizații naziste”.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.