“Faci carte, ai parte!” – elevi fără absențe au fost duși la film

de | 20/11/2019 | Educație, Local, Mișcare Civică

Copii care nu merg la școală pentru că părinții nu se îngrijesc de aceasta sau pentru că sunt puși să facă alte activități. Și copii care, în ciuda tuturor dificultăților, vin la ore și dau tot ce au mai bun, chiar dacă acasă nu are cine să-i ajute la teme. 

De la această imagine a pornit inițiativa civică “Faci carte, ai parte!”. Proiectul își propune să îi răsplătească pe elevii care provin de medii defavorizate și care au frecventat cursurile pe parcursul acestui an școlar, în condițiile în care, susțin inițiatorii, un an de școală în învățământul de stat gratuit înseamnă costuri reale de aproximativ 3.500 lei/copil, costuri pe care trebuie să le suporte părinții (de la uniforme la pachețelul cu mâncare).

Copiii care provin de familii defavorizate, ai căror părinți nu au bani pentru uniforme, transport dinspre și înspre școală sau copiii care nu sunt ajutați la teme pentru că părinții nu au fost școlarizați, acești copii nu au multe șanse de a termina studiile. Proiectul “Faci carte, ai parte!” sper să îi motiveze să meargă la școală cu frecvență 100%. Toți copiii care au fost cu noi sâmbătă ar trebui să fie ambasadori în interiorul școlilor din care provin pentru a promova frecvența la cursuri. Dacă ei își fac treaba ca ambasadori, vom avea o următoare ediție cât de curând, adică alți elevi care, în acest interval de timp, vor avea frecvență de 100%. Pe 11 octombrie am demarat ideea, o secundă mai târziu s-au aliniat cu noi și cei de la Asociația “Mușatinii”, prin profesorul Ovidiu Albert. Cu această ocazie, le mulțumesc Mușatinilor. Sunt niște tineri formidabili, de la care învăț zi de zi câte ceva. Ne-au ajutat în gestionarea acțiunii, acțiune care sperăm să se multiplice, să avem măcar lunar o astfel de ieșire. 

Bogdan Roman, inițiator

Prima ieșire la film s-a întâmplat sâmbătă, 16 noiembrie, cu 31 de elevi de la școlile “Costache Negri” și “Calistrat Hogaș”. Aceștia au fost însoțiți de voluntari de la Mușatinii și de adulții organizatori. Prima oprire a fost în parcul Cancicov, după care grupul a mers la filmul 3D “Cenușăreasa și prințul misterios”. 

Am fost martorii unei experiențe extraordinare în weekendul ce a trecut. Am organizat o excursie la Bacău, unde am vizionat un film și am luat masa împreună, am fost împreună timp de o zi. A fost o experiență profundă pentru noi, pentru că am văzut acești copii care de obicei sunt marginalizați de către ceilalți, acum efectiv au înflorit prin contactul cu voluntarii și cu adulții prezenți în această excursie. 

prof. Ovidiu Albert, președinte Asociația „Mușatinii” Roman

Ne bucurăm că școala noastră a fost inclusă în acest proiect, proiect care a venit din inimă, din partea unor oameni dedicați, care s-au gândit să sprijine progresul școlar. Când spun progresul școlar, mă refer la acei copii care, într-adevăr, iubesc școala. Așa cum am și gândit activitatea, lucrurile s-au desfășurat foarte, foarte bine. Am reușit să facem o acțiune pe care dorim să o continuăm și mai departe. 

prof. Bogdan Irimia, coordonator Școala „Costache Negri”

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.