Performanță fără bani: copiii atleți premiați cu diplome și medalii

de | 05/12/2019 | Județean, Local, Sport

Clubul Atletic Roman împlinește 50 de ani de activitate, aniversare care va fi evidențiată printr-o competiție atletică ce va purta numele celui care a fost antrenorul emblematic al clubului, Olimpiu Cezar Constantinescu Nehoi.

Competiția va avea loc în data de 7 decembrie și se adresează categoriilor de vârstă „copii 1” și „junior 3”, sportivii urmând a concura în probe de sprint, cros, sărituri și alergări. Antrenorul Iulian Corugă, directorul Clubului Atletic Roman a declarat că premiile vor consta în diplome, medalii și „posibil în bani”, asta în ciuda sprijinului oferit de administrația locală și a Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Neamț aflată în subordonarea Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS).

De altfel, Gheorghe Paisa, diectorul DJST Neamț, a recunoscut că în ciuda faptului că Romanul este centru național de pregătire de bază al Federației Române de Atletism, problema este un endemică și pare să nu aibă o rezolvare prea curând.

Ca și Clubul Ceahlăul, și Clubul Atletic Roman are o mare problemă – pe care sportul din județul Neamț o are dintotdeauna: e foarte greu să păstrăm seniorii. Clubul Atletic Roman împreună cu Clubul Ceahlău pregătesc sportivii și îi duc până la un nivel de performață; după care este greu să-i păstreze din cauza insuficienței financiare. Sunt cluburi fanion ale sportului românesc dar au această neîmplinire pe care, de când sunt director, nu reușesc să găsesc o soluție să păstrez seniorii la aceste cluburi.

Gheorghe Paisa, diectorul DJST Neamț

Pentru tot anul 2019, DJST Neamț a primit de la MTS pentru organizarea de activități sportive suma de 20.000 lei.

20.000 pentru un județ … mi-este penibil să pronunț suma.

Gheorghe Paisa, diectorul DJST Neamț

Minimum necesar de bani pentru sportul județean și suma cerută de DJST Neamț de la MTS pentru anul 2020 este de 3.130.000 lei. În acest an, lipsa finanțării a făcut ca mulți sportivi să nu poată participa la competiții de prestigiu. Spre exemplu, o sportivă junioară ce a luat locul trei la un campionat european nu a primit finanțare să se deplaseze la campionatul mondial. În acest moment, Clubul Atletic Roman este restant cu circa 35.000 lei pentru plata premiilor și 15.000 lei pentru plata indemnizațiilor, sumă de bani pe care conducerea clubului nu crede că o va obține până la finalul anului, la fel cum nu există bani pentru a achita integral salariile personalului Clubului și a DJST pe luna decembrie. În 2019, Clubul Atletic Roman a avut un buget cu 40% mai mic față de 2018.

Iulian Coruga Gheorghe Paisa inRoman.ro 2
Iulian Corugă, directorul Clubului Atletic Roman, și Gheorghe Paisa, diectorul DJST Neamț

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.