Consilierii locali forțează a treia oară contractul cu CEC Bank

de | 11/12/2019 | Administrație, Local

Municipiul Roman a împrumutat 48.300.000 de lei de la CEC Bank pentru realizarea unor investiții, la baza contractului fiind mai multe hotărâri de Consiliu Local, inclusiv cu lista de obiective ce urmau a fi realizate sau modernizate cu acești bani. 

În luna septembrie, această listă de investiții a fost actualizată, în sensul că au fost introduse două  proiecte noi: achiziția de licențe Microsoft și reabilitarea trotuarelor de pe strada Mihai Viteazu. Dar CEC Bank a transmis Primăriei că, în cazul adăugării de noi proiecte, se schimbă condițiile de creditare: “majorarea ratei de dobandă la ROBOR 6M plus o marjă de 1,25% pe an, comparativ cu marja actuală de 0,48% pe an”. Astfel, hotărârea din septembrie a fost abrogată în noiembrie.

Tot luna trecută, Consiliul Local a aprobat o altă hotărâre, prin care au modificat suprafața de trotuare reabilitate, de la 43.430 metri pătrați la 50.000 de metri pătrați. “S-a înscris în mod eronat suprafața totală de 43.430 metri pătrați, omițându-se a se ține cont de prevederile H.C.L. nr. 279 din 14.11.2019 privind aprobarea devizului general actualizat pentru obiectivul de investiție “Reabiltare trotuare în municipiul Roman, județul Neamț” care pe lângă primele trei loturi atribuite include în plus și lotul 4 – str. Mihai Viteazu. În aceste condiții, este necesară îndreptarea erorii materiale din cuprinsul anexei la H.C.L. nr. 278 din 14.11.2019 și trecerea corectă a suprafeței de „50.000 metri pătrați” în loc de „43.430 metri pătrați” cum greșit s-a consemnat.

Doar că includerea lotului de trotuare de pe strada Mihai Viteazu în proiectul mare de reabilitare trotuare s-a făcut după ce a fost semnat contractul cu CEC Bank. Prin urmare, și de data aceasta banca a transmis că nu este de acord cu schimbările fără modificarea dobânzii.

 Astfel, marți, 10 decembrie, consilierii locali au abrogat hotărârea de luna trecută. Și, un minut mai târziu, au aprobat o altă hotărâre, prin care au făcut aceeași modificare, dar unei hotărâri din luna martie 2019 – HCL nr. 80 din 27.03.2019, prin care s-a aprobat lista reactualizată a proiectelor de lucrări propuse a fi finanțate din împrumutul contractat municipiul Roman (listă aprobată inițial prin HCL nr. 86 din 11.04.2018). 

Cu această nouă hotărâre, consilierii locali vor, pentru a treia oară, să finanțeze din împrumut amenajarea trotuarelor de pe strada Mihai Viteazu. Miza: plata a peste 1.000.000 lei pentru lucrările respective. Noul proiect s-a aprobat aproape în unanimitate – doar consilierul PSD Eugen Pătrașcu s-a abținut la vot, în timp ce Radu Curpăn (PSD) și Dragoș Moroșanu (PNL) au lipsit. La sfârșitul ședinței, motivând un premiu pe care municipiul Roman l-a primit de la Asociația Municipiilor din România (pentru excelență în sănătate și asistență socială), primarul a făcut un laudatio membrilor Consiliului Local.

Este foarte important că am înțeles cu toții ce înseamnă să conlucrăm pentru binele comunității noastre. Trebuie să formăm echipă în continuare pentru binele comunității noastre, pentru binele Romanului și pentru continuarea dezvoltării Romanului. Așa cum ați știut, inclusiv la nivelul consiliului Local, să întocmiți proiecte comune, de la PNL domnul Grațian Iacob și de la PSD domnul Constantin Holban, proiecte care să aducă dezvoltare; știți foarte bine proiectul privind darea în administrarea Consiliului Județean a străzii Mihai Viteazu  în vederea reabilitării acesteia. Și exemplele pot continua, dovadă și buna înțelegere a administrației publice și a ceea ce facem noi aici, în Consiliul Local. Și mă bucură că de fiecare dată când ați avut neclarități ați venit la colegii mei din Primărie și, mai ales, cu ocazia ședințelor pe comisiile de specialitate, obținenți toate informațiile de care aveți nevoie. 

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.