Actele de la cadastru ar putea fi arhivate doar digital

de | 19/12/2019 | Administrație, Util

Actele ce țin de cadastru ar putea fi arhivate doar digital, ca urmare a unei modificări legislative, a afirmat Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Neamț, în cadrul conferinței de presă prin care s-a anunțat oficial deschidrea noului sediu al Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (BCPI) Roman. 

Legea ne obligă ca documentele pe care le întocmim, le eliberăm cetățenilor, avem obligația să le arhivăm și în format digital. Din moment ce am arhivat deja informatic, avem și copie de rezervă (n.r. – document arhivat fizic), cred că e posibil ca viitoarea lege care reglementează aceste lucruri să fie modificată în sensul de a nu mai păstra în arhiva instituției documentul în format analogic. Toate documentele noastre se scanează și se arhivează electronic. 

Simion Stâncel, directorul OCPI Neamț

Simion Stâncel a precizat că aproape jumătate din suprafața utilă a noului spațiu din zona 1 Mai este folosită pentru depozitarea arhivei BCPI Roman.

Demersurile pentru construirea unui sediu au început în anul 2005, când am preluat de la Ministerul Justiției activitatea funciară. Primul pas l-am realizat în 2015, când Consiliul Local Roman ne-a transmis în administrare 497 de metri pătrați de teren. Construirea efectivă a demarat în toamna anului 2017. Suprafața construită la sol este de 214 metri pătrați, suprafața utilă desfășurată este de 475 de metri pătrați, iar 40% din spațiul acestei clădiri este destinat depozitării arhivei. 

Simion Stâncel, directorul OCPI Neamț

Noul sediu al BCPI Roman este la câțiva metri distanță de fostul birou, tot în zona 1 Mai. BCPI Roman deservește 29 de unități administrativ-teritoriale (Roman și 28 de comune), însumând o populație de peste 150.000 de persoane, adică aproximativ o treime din populația județului.

Stancel Lazar Micu Ciurea BCPI Roman

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.