Bilanț la Jandarmerie: peste 2.000 de misiuni în 2019

de | 08/01/2020 | Județean, Social

Jandarmii nemțeni au avut, în medie, câte șase misiuni în fiecare zi a anului trecut. Raportul de activitate pentru anul 2019, prezentat de Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Neamț, arată că au fost executate:

  • 727 de misiuni de asigurare a ordinii publice (288 de misiuni la manifestările cultural artistice, religioase, comemorative, promoționale/comerciale și sportive în scădere cu 13% față de 2018, din cauza reducerii numărului de manifestări sportive, 4 misiuni la manifestările de protest față de 15 în anul anterior, 429 de misiuni premergător și pe timpul desfășurării alegerilor reprezentanților României în Parlamentul European și alegerii președintelui României; pe timpul vizitelor oficiale au fost executate 6 misiuni);
  • 1.408 de misiuni de menținere a ordinii publice în stațiunile montane, stațiunea balneoclimaterică Bălțătești și pe trasee turistice adiacente, în creștere cu 70% faţă de anul 2018 (pentru îndeplinirea unor misiuni de menținere a ordinii publice în zona de competență, efectivele de jandarmi au acționat în zonele de interes operativ comunicate de Poliție prin organizarea unor patrule de jandarmi – 1.287 de patrule de ordine publică independente au acționat în mediul urban/rural în zona instituțiilor de învățământ și a obiectivelor din competență – cât și prin patrule mixte – 1.510 patrule formate din jandarm și polițist au acționat în mediul urban/rural comparativ cu 638 de patrule în anul 2018; au fost executate 25 de acțiuni punctuale pentru combaterea faptelor antisociale în piețe, târguri, oboare și în alte zone de interes operativ, față de 7 acțiuni în anul 2018);

Pe timpul misiunilor executate, au fost constatate 126 de infracţiuni din care 57 de infracţiuni de către structurile de jandarmi și 69 de infracţiuni cu ocazia executării misiunilor în comun cu Poliția, înregistrându-se o creștere a numărului de fapte penale în comparație cu 2018. S-au aplicat 2.442 de sancţiuni contravenţionale, dintre acestea 1.402 fiind amenzi (în valoare de 418.422 de lei, ) și 1.040 avertismente scrise. În 2019 au fost primite spre executare 1.215 de mandate de aducere, în scădere cu 15 %, misiuni care s-au desfășurat în 34 de localităţi. 

Jandarmii nemţeni au executat 683 de acţiuni de intervenţie ca urmare a sesizărilor cetăţenilor la apelul unic 112 și la alte solicitări telefonice, față de 664 de intervenții în 2018 și 16 intervenții de salvare – evacuare în zona montană (față de 4 în anul precedent).

Tot în 2019 au fost suplimentate structurile de ordine publică din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Bicaz cu o grupă de supraveghere și intervenție. În cadrul Detașamentul 4 Jandarmi Roman a fost constituit un pluton de supraveghere și intervenție, iar la Târgu Neamț a fost înființat Detașamentul 5 Jandarmi cu un pluton de supraveghere și intervenție.

Având în vedere suplimentările de efective ale structurilor operative, raportate în mod real la dinamica situației operative existente la nivel județean și a numărului crescut de solicitări din partea instituțiilor partenere din zona de competență, putem aprecia că misiunile au fost îndeplinite cu succes. În perioada imediat următoare vom acorda o atenție sporită managementului calității în toate domeniile de activitate ale unității, precum și adaptării pregătirii personalului nou încadrat la evoluția situației operative și modificările legislative.

locotenent-colonel Radu-Vasile Olariu, inspector-șef IJJ Neamț

Activitatea s-a desfășurat la sediul inspectoratului în prezența colonelului Alexandru Borcan, șeful Direcției de Control și Verificări Interne din cadrul Jandarmeriei Române. Au mai fost prezenţi prefectul județului Neamț, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Neamț, primarul municipiului Piatra Neamţ precum şi reprezentanţi ai principalelor instituţii cu care Jandarmeria Neamț cooperează și colaborează pe domeniul asigurării siguranţei cetăţenilor şi al combaterii criminalităţii.

bilant Jandarmerie neamt 1

Articol scris de inRoman.ro

Cotidian online independent.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.