La Horia: taxă de salubrizare în loc de contracte individuale. Cu cât scade tariful pentru cetățeni

de | 16/01/2020 | Economic, Rural, Social

Locuitorii comunei Horia nu vor mai avea contracte individuale cu operatorul de salubritate Rossal și vor plăti, pentru colectarea deșeurilor, o taxă anuală de salubrizare la primărie. 

Conform unei hotărâri de Consiliu Local adoptate săptămâna aceasta, taxa de salubrizare este în valoare de: 

  • 84 lei/an pentru o gospodărie formată dintr-o persoană (7 lei/lună);
  • 150 lei/an pentru o gospodărie formată din două persoane (6,25 lei/lună/persoană);
  • 200 lei/an pentru o gospodărie formată din trei persoane (5,55 lei/lună/persoană);
  • 240 lei/an pentru o gospodărie formată din patru persoane (5 lei/lună/persoană);
  • 260 lei/an pentru o gospodărie cu mai mult de patru persoane (4,33 lei/lună/persoană);
  • 60 lei/an pentru gospodăriile nelocuite sau locuite temporar;
  • 500 lei/an pentru utilizatorii noncasnici (pentru fiecare punct de lucru) și care prestează următoarele activități economice: alimentație publică, farmacie, cabinete medicale, unități de învățământ, untăți de cult, poștă/curierat, frizerie, florărie, magazin de piese auto, vulcanizare, atelier etc.;
  • 800 lei/an pentru utilizatorii noncasnici (pentru fiecare punct de lucru) și care prestează următoarele activități economice: depozite, producție, stații Peco, service auto, stații betoane/asfalt, restaurante, pensiuni, moteluri;
  • 5.000 lei/an lpentru utilizatorii noncasnici (pentru fiecare punct de lucru) și care prestează următoarele activități economice: restaurant, pensiune, hotel sau motel cu o suprafață desfășurată mai mare de 500 de metri pătrați;

Veteranii și văduvele de război, persoanele care au peste 80 de ani și persoanele cu handicap grav, precum și însoțitorii acestora, nu trebuie să plătească taxă de salubrizare.

Primarul comunei a explicat că a apelat la această variantă deoarece este ce mai avantajoasă pentru cetățeni. 

La noi în comună se reciclează aproape jumătate din cantitatea de gunoi pe care o dăm către Rossal. Modificându-se regulamentul, am putut opta pentru taxă în loc de tarif. Acest lucru se datorează cetățenilor din comună, care au înțeles importanța colectării separate a deșeurilor. Și noi, administrația locală, am insistat mult pe a se colecta selectiv, iar rezultatele se văd, stăm cel mai bine din toată Zona 2. Important este ca cetățenii să nu renunțe la obiceiul de până acum și continue să strângă separat gunoiul. Pe varianta de tarif, după majorările din luna septembrie, s-a ajuns la 13,8 lei/persoană/lună. Acum, pe varianta de taxă, oamenii plătesc jumătate din cât plăteau până acum.

Cristian Baciu, primarul comunei Horia

În comuna Horia, gunoiul se colectează pe două fracții: umedă (gunoi rezidual) și uscată (gunoi reciclabil). Ridicarea deșeurilor se face de la poartă, în zile diferite ale săptămânii.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.