Dezbaterea privind bugetul Romanului pentru anul în curs i-a adus, marți la prânz, în sala de ședințe a Primăriei Roman pe nouă oameni de afaceri oraș. Primarul Lucian Micu le-a spus acestora că intenționează să amenajaze noi parcări și să lărgească infrastructura rutieră prin crearea unor benzi noi de circulație. Conform edilului, valoarea investițiilor realizate în 2019 a fost de aproximativ 7.000.000 euro, iar anul 2020 ar veni cu investiții de 10.000.000 euro. Micu i-a rugat pe oamenii de afaceri să facă proiecte și să le înscrie pentru bugetarea participativă.
Virgil Țanțu, Modern Construct: „Ceea ce doresc eu este să putem duce la bun sfârșit investițiile, și cu participarea oamenilor de afaceri din oraș.”
Dan Ursu, Moldav Operator: „Trebuie să încercăm să păstrăm aceste realizări. Și să promovăm viața culturală și spirituală a orașului, este la fel de importantă.”
Adrian Huci, Corpul Experților Contabili: „Am mai vorbit despre această investiție, reiau ideii – nfințarea unui parc industrial, să aibă minim 5 ha, cu acces la cale ferată, la drumuri naționale și europene. Un parc industrial, desemnat astfel prin hotărâre de Guvern, oferă facilități pentru investitori și primărie; M-am uitat pe hartă, este ceva teren în zona în care a fost chimia.” „Noi am vrut, la un moment dat, să achiziționăm întreaga bază Polirom. E un investitor privat care a luat acolo tot, vrea să facă parc industrial și spațiu expozițional. Pentru că nu mai avem terenuri, aceasta fiind o problemă majoră a municipiului, noi vrem să achiziționăm de pe piața liberă.”
Dumitru Ouatu, Dovilg Com: „Luni începe treaba la scările din Favorit. Eu vreau să spun că avem nevoie de școli profesionale la Roman; la țară sunt copii care ajung cerștori, avem clădiri, avem profesori pregătiți, practica o pot face la agenții economici din Roman, trebuie făcut ceva. Ați văzut ce lucrări avem în Roman, nu ies lucrări de calitate din cauză că nu avem oameni, degeaba avem materiale.” „Soluția o reprezintă învățământul dual, pentru toamnă gândim crearea unor clase, am văzut modele în orașe mai mari, vrem să aducem clase-pilot, să importăm modele de bune practici.” „Este de lucru, dar n-avem cu cine, eu mă chinui de jumătate de an să vină să îmi facă acolo…” „Știu, avem aceeași problemă, au fost lucrări scoase la licitație de 3 – 4 ori, nu a venit nimeni.” „Iar cursurile la ALOFM sunt degeaba, am vorbit cu oamenii. Vreau să mai zic că pe străzi e mare aglomerație. Sunt trotuare late, pe b-dul Republicii și în centru, ar putea fi lărgite străzile.” „Pentru centru pregătim un alt proiect, să fie frumos.”
Toader Popa, Mega Fashion Com: „Vă rog să aveți o privire în perspectivă. Noi facem o investiție, alocăm niște bani, de acea investiție trebuie să beneficieze populația; în pietonal e frumos, cu granit, dar să încercăm să vitalizăm; acum nu sunt pietoni, nu sunt clienți, toți se duc într-o direcție. Și cred că ar trebui un traseu de autobuz și pe zona EON, sunt mai mulți agenți acolo; un serviciu public de călători în zonă va fi ok. Orașul e curat, frumos, dar investițiile trebuie finalizate prin beneficiul pe care îl au asupra locuitorilor.” „Unul dintre dezideratele mele este acela de a revitaliza pietonalul, avem discuții avansate cu Prefectura Neamt pentru deschiderea unui centru permanent pentru eliberarea de pașapoarte și a unui centru pentru înmatriculări și permise. Avem 2două spații de peste 100 metri pătrați, le vom da gratuit pentru aceste puncte de lucru. Un astfel de aflux de cetățeni din Roman și comunele arondate va genera un trafic.” „Sunt zone care se doresc pietonale, dar trebuie un anumit tip de activitate, nu poți avea servicii funerare acolo, investirorii trebuie sprijiniți cumva, prin facilități fiscale, ceva… Acesta e un proiect de buget care bazează pe niște firme care plătesc taxe și impozite, să țineți cont de asta.”
din nou Dumitru Ouatu: „E o problemă cu gunoiul și cu apa; cu apa ni s-au prmis fonduri europene, dar ApaServ doar mulge vaca, dar nu o hrănește; ori mergem cu ApaVital, ori ne rupem de ei; Romanul e plin de gropi și cârpit cu cauciucuri, avem pierderi din cauza întreruperilor de apă, plătim pentru aerul de pe conducte. Și cred că toți oamenii de afaceri ar trebui să-și strângă separat gunoiul. „În ceea ce privește colectarea deșeurilor, avem un proiect-pilo pentru patru zone: complex Moldova – zona de Picnic, Parc Municipal, în spatele bl. 33 de pe R. Mușat și la platforma de lângă Biserica Armenească, vom monta 4 platforme care vor îngloba actualele tomberoane.”
Gheorghe Bucur, Romedica: “Aveți un centru de imagistică, sper că o să mă implic; dar e o problemă la toate licitațiile: prețul cel mai scăzut; unde se vrea calitate, se pun criterii de calitate în caietele de sarcini, nu se merge pe prețul cel mai mic.”
Gelu Anegroaie, Gecian: „Este o problemă cu analizarea strada în N. Bălcescu, dar și cu apa pluvială, este un șanț care se inundă mereu.” „Acolo e nevoie de un studiu de fezabilitate pentru cotele necesare, vs fi o lucrare mai mare, un ansamblu cu strada Teiului.”
George Biciușcă, Occidental Construct: „Vă felicit pentru acest împrumut, dezvoltarea nu se poate face doar cu bani din taxe și impozite locale. Vă felicit pentru că ați reușit să deveniți partener KultFest, s-a pus un punct destul de mare pe Roman și pentru următorii ani cu acest festival. În ceea ce privește cinema Unirea, cred că trebuie să îi dăm o destinație de centru cultural și nu doar cinema și e clar că trebuie făcut cu fonduri europene. Dacă era fezabil din punct de vedere economic, investitorii realizau acest cinema la Roman.” „Așteptăm evaluarea proiectului pe fonduri europene, vom avea cofinanțare de doar 2% dacă se câștigă proiectul, de aceea l-am scos de pe lista de investiții.” „Aceste investiții trebuie să aibă o răsfrângere directă asupra gradului de confort asupra cetățeanului. Eu, și cred că și ceilalți de aici suntem dispuși la un parteneriat. public-privat pentru ca tineri să facă practica la noi. În ceea ce privește investițiile, e nevoie să se schimbe acest criteriu al prețului cel mai scăzut.”
0 Comentarii