Majorarea tarifelor la gunoi a picat la votul în CJ Neamț

de | 29/01/2020 | Administrație, Economic, Județean

Ședința ordinară a Consiliului Județean Neamț de marți, 28 ianuarie, a avut pe ordinea de zi și proiecte privind majorarea tarifelor la gunoi pe zonele de operare 2,3 și, respectiv un proiect de modificare a tarifelor vizând activitatea de eliminare a deșeurilor la depozitul județean de deșeuri nepericuloase Girov. Discuția a fost una lungă și s-a concretizat, la final, prin vot negativ. Consilierii județeni au fost nemulțumiți de faptul că în documentația care a însoțit proiectele de hotărâre, motivarea majorării de tarif nu a fost explicată suficient de clar.

Ce au întrebat sau au sesizat consilierii județeni:

  • Deșeuri reciclabile, 1000 lei/tonă. De ce este atât de mult? 
  • Nu se explică în mod exact cum se face acest tarif. Pe ce a trimis EcoSud este o expunere de motive clară, pentru zonele 2,3 și 4 nu se vede clar. 
  • Tariful crește de patru opri față de 2017. Dar salariile nu au crescu de patru ori, combustibilul nu s-a scumpit de patru ori, materiile prime nu s-au scumpit de patru ori…

Ce a răspuns reprezentantul Rossal SRL, Iulia Havrici:

  • Aceste tarife au fost fundamentate conform prevederilor legale. În 2016, tarifele au fost reglemetate pe tipuri de utilizatori: casnici și agenți economici. Tarifele pe tonă, pentru prima fndamentare, erau în jur de 200 de lei. Pentru agenții economici, tariful pe tonă era 344 de lei. Ceea ce însemna că agenții economici suportau preț din partea populației. Ca populația să nu aibă un grad de suportabilitate foarte crescut, pe seama agenților economici s-a făcut acest preț. Ordonanța 74 a venit cu modificări și s-au modificat tarife pe tipuri de deșeu: rezidual și reciclabil. Recomandările primite de la Ministerul Mediului vizau tocmai această discrepanță, să nu mai fie această diferență. S-a făcut un tarif unic pe tonă, pe zonă, care a inclus toate cheltuielile aferente.
  • În 2017, populația era subvenționată pe seama agenților economici.
  • Populația prezentată în documentație era statistic luată din 2009. Când am început prestarea serviciului, am constatat că acea populație, de la 100.000 era 60.000, de fapt, la nivelul zonei 2. 
  • În prima documentație era prevăzut că 40% erau venituri din materialele reciclabile. Efectiv, s-a constatat că nu există acei 40% venituri, în noua fundamentare a tarifului nu mai există acele venituri. S-a făcut tarif separat pe deșeuri reciclabile.
  • Modificarea tarifelor vine din cheltuieli cu salariile, taxa de la Girov și taxa de economie circulară.
  • Banii din deșeuri reciclabile se întorc în comunitate, prin ADI EcoNeamț.
  • Metodologia de fundamentare s-a modificat , de aceea nu putem arăta comparativ preț vechi – preț nou.
  • Vom pune la dosar toată documentația.

Consilierul județean Florin Hopșa a propus un amendament: scăderea cu 25% a tarifelor cerute de operator. Amendamentul a picat la vot. La fel au picat și proiectele de hotărâre, doar 15 consilieri votând „pentru”.

La finalul ședinței, reprezentantul firmei care gestionează depozitul de gunoi de la Girov a spus: „De la 1 februarie vom suspenda activitatea depozitului de la Girov pentru că nu vrem să funcționăm prin încălcarea legii. Nu vrem să majorăm tarife, e vorba de legislație, că banii se duc la fondul pentru Mediu.

Consilierii județeni au spus că, dacă vor primi documentele cerute pe email, se vor întruni în ședință extraordinară pentru a aproba noile tarife.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.