Inspectorii ITM Neamț, opt controale pe zi și amenzi de peste 100.000 lei

de | 20/02/2020 | Economic, Județean

Peste 250 de vizite au fost făcute angajatorilor din județ, de către inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț, în luna ianuarie. 

Mai exact, s-au efectuat 252 controale, ocazie cu care s-au constatat 275 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 148 de sancţiuni contravenţionale.

Securitatea şi sănătătatea în muncă a însemnat obiectul a 99 de vizite de control şi evaluare la angajatori: s-au constatat 98 de abateri de la prevederile legale şi s-au aplicat în total 98 de sancţiuni contravenţionale – din care patru amenzi, în valoare de 14.500 lei. 

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 21 evenimente de muncă. Cauzele cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate au fost: cădere de la înălţime sau de la acelaşi nivel, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accident de traseu şi circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, patru au fost mortale. Toate  evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare.

Ioan Popescu, inspector-șef ITM Neamț

Inspectorii de muncă au controlat 153 de  agenţi economici pentru a verifica relațiile de muncă; aceștia au dispus 177 de măsuri şi au aplicat în total 50 de  sancţiuni contravenţionale din care 13 amenzi în cuantum de 127.000 lei.

La şapte angajatori au fost depistate şapte persoane prestând muncă nedeclarată – din care patru persoane au fost depistate la muncă fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, iar trei persoane au fost depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.