Mai durează până când vom plăti facturi către ApaVital

de | 21/02/2020 | Local, Economic, Social

Primarul Lucian Micu a fost prezent joi, 20 februarie, la Iași pentru a demara procedurile necesare în vederea înlocuirii actualului operator de servicii de apă și canal – ApaServ. Primarul a participat la Consiliul Director și Adunarea Generală a Acționarilor din Asociaţia Regională a Serviciilor de Apă Canal Iaşi (ARSACIS), în cadrul cărora s-a decis prin vot unanim al membrilor ca municipiul Roman să facă parte din acest for care gestionează serviciul de alimentare cu apă și canal.

Până să ajungem să lucrăm cu ApaVital, mai avem pași de făcut. Acum am trecut la ARSACIS și vom cere ADI Aqua Neamț să ne retragem din această asociere, automat fiind reziliat și contractul cu ApaServ. În trecut, au mai fost localități care au renunțat la ADI Aqua Neamț și membrii au fost de acord, de aceea fiind o practică obișnuită nu cred că se vor inventa, peste noapte, alte legi. Odată ce ADI Aqua Neamț ne transmite răspunsul referitor la solicitarea noastră întemeiată de retragere din acest for și condițiile, atunci putem semna cu ApaVital. Municipiul Roman nu va achita niciun leu din ceea ce va solicita ADI Aqua Neamț, conform legii, pentru a putea părăsi asociația. Reprezentanții ApaVital își asumă, prin contract, acoperirea sumelor pe care le avem de plătit către ADI Aqua Neamț pentru cofinanțarea investițiilor efectuate prin proiectul european.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Micu susține că a purtat discuții și la Ministerul Fondurilor Europene, experții oferind consultanță și asigurând municipiul Roman că este perfect legală schimbarea operatorului în condițiile în care actualul operator nu oferă nicio garanție a unui management performant. Conform comunicatului de presă emis de Primăria Roman, juriștii Primăriei sunt în contact cu experții în legislația serviciilor de apă și canal, pentru a se respecta legea și aderarea la ApaVital să se efectueze cu respectarea termenilor legali și îndeplinirea tuturor obligațiilor de către ambele părți.

Nu este exclus, însă, ca ApaServ să ceară despăgubiri mai mari decât este dispusă ApaVital să plătească, iar tranșarea acestei chestiuni să se facă în fața judecătorilor.

Trecerea la ApaVital a fost votată de consilierii locali pe 13 februarie, din cauza problemelor cu furnizarea apei din ultimele luni.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.