Cimitirul din Bălcescu va fi dat gratuit în administrare Bisericii

de | 27/02/2020 | Administrație, Local

Autoritățile locale vor da cimitirul nou din cartierul Bălcescu în administrarea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului – Parohia „Sf. Ilie”. Va fi o dare în folosință gratuită, pe toată durata existenței obiectivului.

Conform expunerii de motive a proiectului prin care se va face cedarea de administrare, „înființarea de noi structuri cu aceasta destinație este supusa autorizării, care impune o zona de protecție de 100 m, ceea ce ar diminua suprafața destinata efectiv mormintelor, astfel încât demersul ar deveni nesemnificativ„. Altfel spus, când s-a trasat noul cimitir nu s-a ținut cont că trebuie să existe cel puțin 100 de metri între primul mormânt și cea mai apropiată locuință.

Având in vedere modificările legislative privind simplificarea procedurilor de extindere a cimitirelor existente, care sunt exceptate de la procedura de autorizare, s-a identificat soluția extinderii cimitirului parohial existent in cartierul Nicolae Bălcescu, in condițiile în care parcela pe care se intenționa a se înființa noul cimitir este învecinată cu cimitirul parohial. Față de împrejurarea că titularul dreptului de proprietate asupra terenului cimitirului existent este Parohia „Sf. Ilie”, am constatat că doar aceasta poate face demersurile in vederea extinderii și se bucură de beneficiul exceptării de la procedura de autorizare.

etras din expunerea de motive a proiectului de hotărâre

Reprezentanții bisericii vor putea impune taxe pentru administrarea cimitirului, vor avea obligația de a construi o capelă, de a respecta atribuirea locurilor de înhumare – care se va face prin Direcția Municipal Locato – și vor asigura accesul tuturor confesiunilor.

Noul cimitir are o suprafață de 21.300 de metri pătrați și se află pe strada Cocorului, în continuarea cimitirului deja existent.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.