Medicii romașcani: Coronavirusul nu este mai periculos decât o gripă

de | 27/02/2020 | Sănătate, Local

Medicii de la Spitalul Municipal de Urgență Roman au declarat că nu trebuie ca populația să intre în panică din cauza noului coronavirus (covid-19), întrucât diferența dintre acest virus și gripa „obișnuită” nu este mare.

Din informațiile pe care medicii le-au expus într-o conferință de presă, indicele de contagiozitate este aproape la fel în ambele cazuri, iar rata mortalității este chiar mai mică în cazul coronavirusului, de aici și sfaturile către populație de a nu intra în panică din acest motiv. Cea mai bună prevenție: să se respecte normele esențiale de protecție și igienă.

Eu cred că nu este mai periculoasă, în sensul că atât indicele de contagiozitate este puțin mai mare decât la gripa normală. Acest indice în cazul coronavirusului ajunge între 4 și 6, adică un bolnav poate să infecteze între 4 și 6 persoane. Cam așa este și la gripa obișnuită. Nu este deosebire  mare între cele două tipuri de gripă. Numărul cazurilor de decese este mai mare la o gripă normală decât în cazul noului coronavirus. Vaccin nu este pentru gripa pandemică, dar se vorbește că, posibil în șase luni să apară acest vaccin.

dr. Lidia Melinte, Serviciul de Supraveghere și Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale

Se manifestă cu febră 38 – 39 de grade, dispnee, tuse, o stare de astenie generală, cam ca la o gripă normală. S-a sunat la ambulanță ieri (marți, n.r.) și a fost un caz, un domn care a fost în Italia în urmă cu 8 zile și am fost și noi anunțați de cei de la ambulanță, dar nu era vorba nicidecum de acest virus. În momentul în care am avut contact cu cineva din zona respectivă și nu avem nimic, nu avem de ce să intrăm în panică. Nu intrăm în panică dacă nu avem semne de febră, de tuse, probleme în respirație ca o insuficiență respiratorie acută. În mod normal, dacă nu identifici prin teste să vezi dacă are coronavirus nu ai de unde să știi. Dacă un pacient tușește, asta nu înseamnă că ceilalți trebuie să plece. a declarat dr. Maria Andrici-director SMUR.

dr. Maria Andrici, manager general Spitalul de Urgență Roman

La nivelul Centrului de Primiri Urgențe al Spitalului Roman s-a creat un culoar separat pentru pacienții care ar putea avea coronavirus, însă medicii fac apel la calm și îndeamnă populația să acorde o atenție cât mai mare igienei personale.

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.