Elevii de la „Miron Costin” au aflat cum pot fi… „Mai pregătiți pentru viață”

de | 08/03/2020 | Educație, Local

Elevii Colegiului Tehnic “Miron Costin” Roman au aflat cum să fie “Mai pregătiți pentru viață”. Proiectul este unul de prevenire a consumului de droguri în şcoli și a delicvenței juvenile și se adresează în mod special elevilor din clasele a IX-a, fiind centrat pe informarea acestora cu privire la răspunderea penală a minorilor, consecințele consumului de droguri, dar și pe formarea de abilităţi de viaţă utile în adoptarea unui comportament non adictiv.

La activitatea care s-a desfășurat joi, 5 martie, au participat peste 160 de elevi ai claselor a IX-a, dar și mai multe cadre didactice. Celor prezenți li s-au oferit informații legate de infracțiuni și contravenții, răspunderea penală a minorilor, pedepse aplicate minorilor și au fost dezbătute principalele infracțiuni comise de minori. Au fost prezentate prevederile legale privind prevenirea și combaterea traficului și consumului illicit de droguri – Legea nr. 143 din 26.07.2000 și Legea nr.194/2011.

Au fost dezbătute subiecte ca delicvența juvenilă, personalitatea copilului, tulburările de compartiment, fuga de acasă și vagabondajul, eșecul școlar și incapacitatea școlară, modele comportamentale negative ale grupului de prieteni și ale modului de petrecere a timpului liber, informații despre droguri, semne și simptome ale consumului de droguri, abordarea relației cu elevul consumator de droguri, factorii de risc și de protecție.

prof. Carmen Gărdinaru, Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman

Pentru a înțelege mai bine aceste pericole au avut loc dezbateri, iar reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au împărțit afișe, pliante și alte materiale informative.

La activitatea de joi au participat subcomisar Tablan Nicoleta și agent șef adjunct Maftei Iulia, de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității al IPJ Neamț. O altă acțiune este programată a se desfășura cu specialiști ai Agenției Naționale Antidrog.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.