Gherăești: locuitori nemulțumiți că Transgaz dispune de terenurile lor

de | 09/03/2020 | Rural, Administrație, Social

Mai mulți localnici din Gherăești s-au adunat vineri, 6 martie, la ieșire din localitate spre Tețcani să protesteze că pe terenurile lor au intrat constructori însoțiți de mai multe utilaje și au început să răscolească pământul. Sătenii au dat vina pe primar pentru că nu au fost anunțați că vor fi deposedați de teren și că nici nu s-ar fi purtat vreo negociere legată de despăgubirile ce le vor primi. Unul dintre ei s-a urcat pe un buldo-excavator, mecanicul fiind nevoit să înceteze lucrul. În zonă și-a făcut apariția primarul și polițiștii comunei, dar oamenii nemulțumiți au apelat la presă.

„Cică vom primi un fel de chirie pentru terenurile astea. Dar nu s-a stabilit cât se va da. Adică ei iau terenul și construiesc pe el și tu nu ai ce face și trebuie să accepți cât îți dă. În partea ailaltă, la Tețcani, au constuit tot ceva legat de gaz metan și oamenii n-au primit nimic. Mie nu-mi convine să-mi dea ei 500 de lei pe an pe hectar, poate eu făceam 2.000 de lei pe terenul ăla”, a declarat vizibil supărat unul dintre proprietari. Alții au spus că ei deja au apucat să lucreze pământul, l-au arat, l-au discuit și au împrăștiat îngășământ.

Urcat pe utilaj de câteva ore, unul dntre proprietari cerea să fie arestat primarul. Însă legislația în vigoare este de partea Transgaz, compania care va interveni pe aceste terenuri, pentru a face o stație de comprimare a gazelor naturale.

schita amplasare statie comprimare gaz gheraiesti

Compania face lucrări de utilitate publică, care vor dezvolta sistemul național de transport al gazelor naturale. Fiind un proiect de utilitate publică ce ține de strategia energetică națională, Transgaz are dreptul să intervină asupra oricărei suprafețe de teren doar prin notificarea prealabilă a proprietarilor.

Iar Transgaz SA a trimis, pe 18 februarie 2020, către proprietarii a aproape 50 de parcele de teren o notificare prin care erau înștiințați că sunt obligați, conform legii nr. 185/2016, să pună la dispoziție terenul pentru implementarea proiectului „Dezvoltări ale SNT în zona de nord-est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport către Republica Moldova„. Proprietarii terenurilor pe care se va interveni au dreptul să solicite o despăgubire sau îndemnizație ce va fi achitată anual sau o singură dată. Valoarea despăgubirilor va fi stabilită prin acordul părților, în baza unui raport făcut de un evaluator.

Supărați, o parte din oameni s-au deplasat la primărie, însoțiți de jurnalistul inRoman.ro, unde l-au găsit pe primar vorbind la telefon. După mai multe zeci de minute, primarul Pavel Bereșoae i-a invitat pe oameni în birou și le-a explicat că administrația locală nu are nici o implicare și, conform legii, nu au cum să se opună într-o astfel de situație. În schimb, după discuții juriștii Prefecturii Neamț, Bereșoae a venit cu propunerea ca oamenii să primească la schimb aceeași suprafață de teren în altă zonă a comunei, urmând ca schimbul să fie perfectat la notar.

Pavel Beresoae primar Gheraiesti

„Pe mine mă doare faptul că oamenii nu înțeleg că sunt de bună-credință și că mă acuză pe mine pe când eu nu am nici un cuvânt de spus în situația asta. Asta e legea. Chiar și așa, eu am făcut tot posibilul să găsesc o soluție și sper ca și ei să fie de acord cu propunerea de a le da terenuri la schimb pe perioada cât nu pot beneficia de terenurile lor.”

Pavel Bereșoae, primarul comunei Gherăești

Lucrările sunt estimate a dura 20 de luni. O parte a terenurilor vor fi redate proprietarilor după ce lucrările se vor termina, dar o parte vor rămâne în folosința Transgaz, fiindcă acolo va funcționa stația de comprimare a gazelor naturale. Stația de la Gherăești este parte a culoarului prin care se vor livra gaze naturale către Republica Moldova, dar și a culoarului secundar ce face legătura cu zona Suceava – Botoșani.

retea Transgaz

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.