Arbori seculari, tăiați ilegal la Gâdinți

de | 10/03/2020 | Rural, Actualitate

În cursul zilei de marți, 10 martie, Garda Forestieră Județeană Neamț s-a autosesizat cu privire la lucrările de exploatare care se desfășoară în comuna Gâdinți, pe aliniamentul drumului județean 207 D.

În urma controlului efectuat la fața locului, s-a constatat existența unui număr de 14 cioate rezultate prin tăierea a 14 arbori seculari, specia plop alb, fără ca arborii destinaţi tăierii să fie inventariați şi marcați cu dispozitive speciale de marcat de către personalul silvic, în conformitate cu normele tehnice. Implicit nici materialul lemnos transportat de la locul recoltării nu a fost transportat cu avizele de însoțire cu regim special, prevăzute de lege.

Prevederile din Codul Silvic stabilesc foarte clar că aliniamentele de arbori situate de-a lungul căilor de transport şi comunicaţie, reprezintă vegetație forestieră din afara fondului forestier național, proprietarii acesteia având obligaţia să respecte normele tehnice silvice privind evaluarea masei lemnoase şi reglementările privind circulaţia materialelor lemnoase.

Personalul de specialitate din cadrul Gărzii Forestiere a inventariat cioatele rezultate prin tăierea ilegală a celor 14 arbori, rezultând un volum de 88 mc, unele cioate având diametre de 2,5 m. Prejudiciul creat a fost evaluat la peste 40.000 lei. Fapta constatată constituie infracţiune silvică și este sancționată cu închisoare de la 2 la 7 ani. Constatările Gărzii Forestiere au fost aduse la cunoștința Inspectoratului Județean de Poliție în vederea efectuării de cercetări pentru a stabili persoanele care se fac vinovate de tăierea ilegală a arborilor și furtul materialului lemnos rezultat.

arbori seculari taiati ilegal Gadinti 1

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.