FSLI: Declarațiile vicepremierului Turcan referitoare la o posibilă înghețare a anului școlar provoacă haos

de | 24/03/2020 | Educație, Național

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) consideră că vicepremierul Raluca Turcan a dat dovadă de totală lipsă de profesionalism ieșind în spațiul public cu declarații de presă care nu au făcut decât să genereze haos în sistemul de educație, în rândul cadrelor didactice, al părinților și al elevilor. “Este inuman să se comporte așa, ca oficial al statului!”, după cum se precizează într-un comunicat de presă emis de FSLI. Vicepremierul  Raluca Turcan a declarat că unul dintre scenariile privind situația elevilor și a studenților ar fi al repetării anului școlar.

Este o dovadă de lipsă de profesionalism să ieși în spațiul public și să vorbești fără să ai o consultare cu specialiștii din educație, cu cei din Ministerul Educației și Cercetării sau cu partenerii sociali și să arunci variante privind modul în care se va desfășura anul școlar 2019-2020. O astfel de declarație este o dovadă de lipsă de  umanitate, tocmai în această perioadă în care autoritățile ne îndeamnă pe toți să nu provocăm panică. Ce credeți că a reușit să facă doamna vicepremier Raluca Turcan cu aceste declarații? Panică și haos în rândul părinților, elevilor și cadrelor didactice. Cred că repezentanții Guvernului României care fac declarații publice în această perioadă, trebuie să fie extrem de atenți la ceea ce afirmă.

Simion Hancescu, președinte FSLI

Și deputatul romașcan Viorel Stan a ieșit public, anunțând că nu susține această idee. În plus, social-democratul a criticat și faptul că doi membri ai Guvernului au avut declarații contradictorii. 

În timp de criză, atunci când este extrem de important ca autoritățile să comunice pe aceeași limbă, să existe o voce unică, doi reprezentanți ai Guvernului spun, în mod public, lucruri diametral opuse. Pe de o parte, vicepremierul Raluca Turcan susține că una dintre variantele de lucru luate în calcul la nivelul domeniului Educației este înghețarea anului școlar. De cealaltă parte, ministrul Monica Anisiei spune că această variantă este exclusă. Apariția, la cateva minute distanță, a celor două comunicări contradictorii nu face decât să arate lipsa de coordonare la nivelul conducerii sistemului educațional. Domnilor guvernanți, dacă nu știți ce aveți de făcut, măcar nu mai vorbiți. Bulversați și mai tare cetățenii care, oricum, au suficient de multe chestiuni de rezolvat în această perioadă. 

Viorel Stan, deputat PSD

Ulterior, Raluca Turcan a revenit, afirmând că înghețarea anului face parte dintr-o analiză lucidă pe care a pus-o pe masă.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.