Aparatul de testare pentru COVID-19, donat Spitalului Roman, va testa 96 de probe simultan

de | 25/03/2020 | Sănătate, Local

Direcția de Sănătate Publică Neamț a avizat spațiul pentru aparatul care urmează să ajungă la Spitalul de Urgență Roman și cu ajutorul căruia vor putea fi făcute testele pacienților suspectați că au coronavirus. 

Am avizat spațiul pentru aparatul PCR care va veni la Roman, știți că nu multe spitale au astfel de aparate. Consider că cei care au donat acest aparat merită toată admirația. Din partea noastră, a DSP , dorim cât mai multor oameni însănătoșire grabnică și să dea Dumnezeu ca acest aparat să folosească multor cetățeni de la noi din județ. 

Radu Firăstrău, director DSP Neamț

Managerul Spitalului de Urgență Roman nu a putut oferi o dată certă la care vor începe testările. Urmează alte avize de obținut și instruirea personalui medical.

După ce se amenajează spațiul și vine aparatul, vom face o altă adresă (n.r. – către DSP) prin care ni se va da avizul de a lucra pe aparat, după care vom începe să lucrăm. Să vă dau o dată exactă, când vom începe testările și să oferim rezultate, nu vă pot spune. E în funcție de cum reușim să parcurgem toate etapele. Aparatul poate prelucra 96 de teste simultan. 

dr. Maria Andrici, manager general Spitalul Municipal de Urgență Roman

1000 de kituri de testare vor veni odată cu aparatul, spitalul va achiziționa alte kituri, dar “sunt oameni de afaceri din oraș care doresc să contribuie și să ia aceste kituri, încât nu va exista o disfuncționalitate din punctul acesta de vedere”, susține managerul Maria Andrici. Pentru instruirea de specialitate, doi medici au plecat, marți, la Institutul “Matei Balș” din Capitală. 

Donația aparatului PCR către Spitalul Municipal de Urgență Roman a fost făcută de firmele TCE 3 Brazi, Marsat SA, Dolinex, Dinamic 92, Kober și Mihoc Oil, prin Asociația „Culiță Tărâță”.


Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

  1. vacariu

    Este o veste foarte buna !…Din pacate …….(si…) BIROCRATIA UCIDE…!..PCR-ul (…nume …predestinat ?!) vine…..spatiul de fixare (dupa lupte seculare!) este….fixat…..dar ….MAI TREBUIE O APROBARE…..???!!!….Mi-e greata…!!!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.