“Împreună = viață!”. Dragi romașcani, ați reușit!

de | 27/03/2020 | Administrație, Campanii, Local, Sănătate

Dragi romașcani, ați reușit! Scrisoarea deschisă, adresată Consiliului Local și Primăriei municipiului Roman, prin care sute de romașcani cereau redistribuirea de fonduri pentru achiziția de ventilatoare la Spitalul Municipal de Urgență Roman, a avut efect. 

În scrisoarea deschisă se sugera administrației locale renunțarea la bugetarea participativă și folosirea celor 200.000 lei pentru ventilatoare. La ședința Consiliului Local de pe 26 martie, aleșii au votat o altă formă de redistribuire a banilor. Dar important este că banii vor fi folosiți pentru spital, în beneficiul comunității și, mai ales, în lupta împotriva pandemiei provocată de COVID-19.

Cronologia, pe scurt: 

  • 19 martie: proiectul de rectificare bugetară apare public, iar la capitolul “Spitale generale” figurează o sumă de +26.000 lei.
  • 20 martie: inRoman.ro formulează scrisoarea deschisă “Împreună = viață!”, pentru achiziția de ventilatoare. Romașcanii încep să semneze.
  • 24 martie: inRoman.ro îi aduce la cunoștință primarului Micu că peste 400 de romașcani au semnat scrisoarea deschisă. Edilul susține că nu se poate umbla la programul de bugetar participativă.
  • 25 martie, ora 13.36: PSD Roman trimite un comunicat presei prin care anunță că va face amendament pentru ca aproximativ 200.000 de lei din bugetul local să fie direcționați către spital.
  • 25 martie, ora 16.35: Primăria emite noua formă de proiect a rectificării bugetare: la capitolul “Spitale generale” figurează o sumă de +276.000 lei.
  • 26 martie: are loc ședința Consiliului Local. Consilierul Radu Curpăn (PSD) propune amendament, primarul își ia angajamentul să dea bani pentru spital de fiecare dată când va fi nevoie. Amendamentul nu se mai supune la vot, dar varianta din 25 martie a proiectului a fost cea votată, astfel că Spitalul va avea mai multă aparatură. 

Știm bine că anumite inițiative private sunt pentru achiziționarea anumitor ventilatoare mecanice și atunci am optat inclusiv în discuțiile cu noii sponsori, sunt 5 – 6 sponsori noi care au apărut în ultima perioadă și care doresc să doneze aparatură, ne-am orientat spre aparatura care durează cel mai puțin în aprovizionare și care poate ajuta spitalul în perioada următoare. Legat de aceste ventilatoare mecanice să știți că ele, în momentul de față nu există pe stoc în România. Noi deja am reușit, în momentul în care am purtat discuții cu cei de la SMUR, am reușit să rezervăm din cele 100 pe care le-a comandat UNIFARM, unul deja l-am rezervat cu achiziția de la primărie și încă două pentru achiziții private. Eu sunt de acord că trebuie să alocăm sume de bani în continuare pentru spitalul din Roman, însă e foarte important să înțelegem că problema la spitalul din Roman nu este finanțarea. Am renunțat la târgul de Paște și la zilele municipiului Roman. 

Lucian Micu, primarul municipiului Roman, 26 martie
diferente buget spital 1
diferente buget spital 2

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.