„Păcăleală” de 1 aprilie de la Primăria Roman: nu unul, ci două contracte de consultanță de 135.000 lei

de | 01/04/2020 | Administrație, Economic, Local

inRoman.ro a arătat, în urmă cu câteva ore, că Primăria municipiului Roman vrea să achiziționeze servicii de consultanță financiară și că pentru aceasta vrea să plătească unei firme din București, TUD INVESTMENT Consulting SRL, 135.000 lei + TVA. Am scris atunci: „Nu e păcăleală: Primăria vrea să cheltuie 135.000 lei pentru consultanță” (citește articolul aici). Ei, bine, a fost. Deoarece suma este de două ori mai mare.

La patru ore de la primul anunț postat, Primăria Roman solicită, aceleași firme și oferind tot 135.000 lei + TVA, un contract de consultanță privind analiza economică. Primarul Lucian Micu se pare că nu are încredere pentru analize sau raportări economico-financiare în niciunul dintre cei 13 angajați ai Direcției Economice din Primărie, chiar dacă fiecare dintre aceștia are studii superioare. Iar sumele celor două contracte sunt la limită, cât să fie atribuite direct, unei anume firme; în legea achizițiilor publice se specifică că „autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 135.060 lei.”

Noul contract presupune “servicii specializate de consultanță privind analiza economică și raportarea financiară pentru: 

  • trimestrul 1 2019-raportare financiară trimestriala specifică;-
  • semestrul 1 2019-raportare financiară semestriala specifică;  
  • trimestrul 3 2019-raportare financiară trimestriala specifică ;  
  • anul 2019-raportare financiară anuală specifică. Servicii trimestriale, semestriale și anuale de analiză economică și raportare financiară. Servicii de analiză, tendința și evoluție financiară aferente execuției financiare trimestriale, semestriale și anuale:  
  • Asigură instituției publice instrumentele necesare prezentării periodice a poziției sale financiare, la standarde financiare internaționale;  
  • Asigură comparabilitatea analizei și a raportărilor;  
  • Asigură independența rapoartelor prin imparțialitate și credibilitate în analiza financiară efectuată;  
  • Asigură mijloacele de fuuidizare a comunicării cu instituțiile financiare partenere / potențiale și comisiile specializate din Ministerul de Finanțe;  
  • Asigură instituției publice instrumentele instrumentele necesare corelării fluxurilor previzionate de fonduri necesare acoperirii serviciului datoriei publice cu limitele legale în vigoare;  
  • Realizare-Raport Serviciul Datoriei, ce cuprinde:-Estimări de plăți până la maturitatea angajamentelor în sold, în funcție de clauzele contractuale existente și în condițiile pieței la data de referință;  
  • Raportare atât la nivel sumarizat anual, cât și obligații lunare de plată pentru fiecare angajament în parte;  
  • Determinare grad de indatoare și capacitate maximă de îndatorare în funcție de reglemantarile legale.”

Pe 11 decembrie 2019, TUD INVESTMENT Consulting SRL primea 45.500 lei + TVA pentru consultanță financiară în derularea contractului de împrumut cu CEC Bank. Și tot pe 11 decembrie 2019, o firmă “soră” – TUD Financial Solutions SRL, cu același email la datele de contact ca și TUD Investment Consulting SRL – primea 37.800 lei + TVA pentru “servicii de închiriere soluții financiare pentru centralizarea/raportarea datoriei publice”.

contracte consultanta Aprilie

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.