Bugetarii vor intra în șomaj tehnic jumătate de lună

de | 10/04/2020 | Administrație, Economic, Național

Premierul Ludovic Orban a făcut apel la solidaritate și a declarat că peste un milion și jumătate de lucrători din mediul privat sunt în șomaj tehnic și că povara greutății luptei împotriva epidemiei de coronavirus trebuie dusă și de cei din sectorul public. Declarația a fost făcută în ședința de Guvern de joi după-amiază.

Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații. Toți trebuie să preluăm pe umerii noștri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste un milion și jumătate de angajați din mediul privat la care putem adăuga toți cei care au activități în cadrul persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate a profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea aceste crize și din cauza asta am hotărât împreună cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor să găsim o soluție ca și în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăți printr-o formă de solidaritate, mecanism pe care l-am gândit și din rațiuni epidemiologice pentru a reduce riscul de răspândire, care e un mecanism simplu. 

Ludovic Orban, prim-ministrul României

Modalitatea prin care se va concretiza această „solidaritate” va fi aceea a intrării angajaților din ministere, agenții naționale, primării, consilii județene în șomaj tehnic, prin rotație, câte 15 zile pe lună. Această măsură a fost gândită și ca o măsură de protecție a angajaților în diminuarea riscului de infectare cu COVID-19.

În instituțiile publice, angajații vor fi împărțiți în jumătate, pe fiecare birou, serviciu, direcții: jumătate dintre angajați lucrează 15 zile și restul de lună, câte sunt, 10 – 11 zile ca șomaj tehnic,  practic 10 zile lucrează și restul rămân într-o formă echivalentă șomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în șomaj tehnic, cealaltă jumătate lucrează. Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare, timp în care se manifestă virusul la persoanele care sunt infectate și în felul ăsta putem să și diminuăm răspândirea coronavirusului. Pe de altă parte, această procedură urmează să asigure funcționalitatea instituțiilor, asigurarea serviciilor către cetățenii români cu atât mai mult cu cât am adoptat Ordonanța prin care toate instituțiile publice au obligația de a comunica online cu cetățenii,  cu companiile,cu partenerii. Ministerul Muncii a elaborat proiectul. 

Ludovic Orban, prim-ministrul României

În plus, premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Violeta Alexandru să găsească o formă de solidaritate în această situație și “pentru șefime. Adică pentru noi, demnitarii și tot ce ține de demnitate publică.” 

Ordonanța de urgență care va reglementa șomajul tehnic la bugetari va fi aprobată săptămâna viitoare. Între timp, la premier și la ministrul Muncii au ajuns deja solicitări de derogare de la zeci de instituții, din „motive care mai de care mai stranii„, după cum a spus Ludovic Orban.

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.