Muncitorii plecați în Germania și Austria: senatorul Manoliu cere comisie parlamentară de anchetă

de | 13/04/2020 | Național, Politică

Senatorul Dan Manoliu solicită Senatului și Camerei Deputaților formarea unei comisii parlamentare de anchetă, care să cerceteze cum a fost organizată plecarea muncitorilor sezonieri în Germania și Austria, în plină pandemie. Cercetarea cerută de senatorul romașcan îi vizează pe premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis. 

În aceste clipe grele pentru România vă faceți vinovați de posibila infectare a mii și mii de români, cărora le-ați deschis la presiune străină aeroporturile pentru a pleca din țară. Doamne ferește să nu moară nici unul dintre ei căci veți avea sânge pe mâini! Cum ați cântărit această decizie catastrofală, cu ce ați pus în balanță viețile românilor pe care i-ați sacrificat pentru interese străine? Cum le explicați această situație românilor cărora le-ați tot repetat zilele acestea să nu se întoarcă acasă și celor cărora le-ați dat ordonanțe militare de a nu părăsi locuința sau de a se deplasa controlat? Domnule Iohannis, e normal ca un simplu telefon de la Merkel și Kurz să pună în pericol viețile a atâtor mii de români? Ați facilitat plecarea inclusiv a cetățenilor români domiciliați în zonele de carantină și protecție din județul Suceava, creând astfel un risc epidemiologic uriaș pentru tot restul cetățenilor acestei țări!

Dan Manoliu, senator PSD

Dan Manoliu acuză autoritățile că au încălcat mai multe articole alee ordonanațelor militare atunci când au permis zborurile de la Cluj și Sibiu, că persoanele care au plecat nu au fost testate înainte, că aeroporturile nu au fost dotate pentru monitorizarea stării de sănătate a celor care au ajuns pe aeroport și că poliția și armata nu au intervenit pentru a disciplina masa de persoane adunate în aeroporturi, în privința respectării normelor de securitate sanitară impuse restului populației pe teritorul țării. 

Putem spune că  Guvernul Orban și Președintele Werner Iohannis, prin acordurile și supunerea de care au dat dovadă față de o putere straină, neținând cont de Starea de Urgență datorată epidemiei COVID-19 și a pericolului pentru viața și integritatea fizică a cetățenilor români, trebuie cercetați cel puțin pentru acuzația de  “zădărnicirea combaterii bolilor “! Faptele dovedesc clara nepăsare de care au dat dovadă PNL și Werner Iohannis față de cetățenii României, față de a căror sănătate și viață Guvernului Iohannis/Orban nu îi pasă absolut deloc. La fel de grav este și faptul că, de pe întreg lanțul de comandă politico-militar nu a fost nimeni care să iasă în față și să denunțe acest gest criminal și implicațiile sale pentru cetățenii români expuși intenționat bolii de către un Guvern criminal și trădător care a încălcat vădit mai multe din propriile Ordonanțe Militare. Consider că jocul politic practicat de PNL și Președintele Werner Iohannis a devenit unul mult prea cinic, și care a ajuns să aducă atingere clară asupra sănătații, securității, vieții și integrității fizice a cetățenilor României, motiv pentru care solicit Autorităților militare ale Statului, Senatului României și Camerei Deputaților să înainteze la cercetarea acestor fapte prin mijloace specifice și deasemenea formarea unei Comisii Parlamentare de Anchetă.

Dan Manoliu, senator PSD

Joi, 9 aprilie, imaginile de la aeroportul din Cluj, în care peste o mie de persoane stăteau în parcare fără a respecta distanța de 1 – 2 metri și, în unele cazuri, fără a purta măști sau mănuși, au făcut înonjurul țării. Atunci s-a aflat că e vorba de muncitori sezonieri, care urmau să ajungă în Germania și Austria, la cules de sparanghel.

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.