Cozmanciuc: “Solicit prefectului să se întâlnească cu fermierii nemțeni”

de | 15/04/2020 | Administrație, Județean

Deputatul Mugur Cozmanciuc vrea ca prefectul județului Neamț să se implice direct, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, în sprijinirea fermierilor din județ. 

Cozmanciuc susține că o întâlnire între prefect și reprezentanții fermierilor va duce la clarificarea nevoilor pe care fermierii le au în această perioadă. 

Așa cum am transmis săptămâna trecută pentru a ne asigura că fermierii din Neamț pot gestiona această perioadă grea fac un nou apel către prefectul Județului Neamț să îi cheme pe toți cei implicați în acest domeniu la o discuție pentru a vedea care este situația de fapt și ce nevoie concrete au pentru a fi susținuți. Împreună, prin dialog și susținere, vom găsi cele mai bune soluții pentru a-i sprijini pe cei care ne asigură hrana de zi cu zi.

deputat Mugur Cozmanciuc, președinte PNL Neamț

Deputatul PNL a făcut și o sinteză a ajutoarelor pe care agricultorii le primesc de la Guvern. 

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Adrian Oros a dat asigurări că toti cei care sunt afectați de seceta din ultima perioadă o să primească anul acesta despăgubiri. Totodată, pe toată perioada stării de urgență piețele agroalimentare rămân deschise strict pentru agricultorii, dar se iau toate măsurile necesare de protecție. Drept urmare agricultorii trebuie să aibă certificat de producător agricol și să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19. Totodată au fost alocate fermierilor subvenții din fonduri europene. Peste 99,5% din subvențiile prevăzute pentru finalul anului trecut și prima parte a acestui an au fost achitate (în primul rând, cele privind plata pe suprafața de teren, cele mai numeroase). Ministerul Agriculturii a început să plătească și subvențiile pentru așa-numita ”bunăstare la porc și la pasăre” ( în valoare de aproape 16.500.000 de euro). De asemenea, Ministerul Agriculturii a luat măsuri privind digitalizarea procedurilor birocratice și reluat, în data de 6 aprilie, procesul depunerii online a cererilor unice de plată APIA. În doar câteva zile au fost depuse 16.698 cereri de plată, pentru o suprafață de 111.448 hectare.

deputat Mugur Cozmanciuc, președinte PNL Neamț

De asemenea, a fost pusă la dispoziția producătorilor de legume platforma online https://rndr.ro/legume/ prin intermediul căreia fermierii pot comunica cu marile lanțuri de retail cu scopul de a identifica cele mai bune modalități de preluare a mărfii direct de la micii producători.

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.