Dezinfectarea drumurilor județene, o afacere de câteva sute de mii de lei

de | 15/04/2020 | Administrație, Județean

Dezinfectarea drumurilor județene a ajuns subiect de control pentru instituții ale statului și motiv de contre administrativo-politice. După ce președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, s-a lăudat pe Facebook cu dezinfectarea drumurilor județene, prefectul George Lazăr a trimis o comisie mixtă să verifice cum a fost realizată această activitate. 

Contractul de dezinfecție a fost încheiat între Drupo Neamț SA (societate a Consiliului Județean Neamț) și SC Eco Expert Salub SRL: pentru “lucrări de dezinfecție pentru toate tronsoanele de drum județean aflate în intravilanul localităților”, prețul stabilit a fost de 0,18 lei/mp, fără TVA. 

Un calcul primar arată că miza acestei discute este de cel puțin 300.000 lei, bani din bugetul județului. Rețeaua de drumuri județene din Neamț are aproximativ 725 kilometri. Dacă 300 de kilometri din această rețea o reprezintă drumurile în intravilanul localităților (această cifră fiind o estimare), iar lățimea unui drum județean este de cel puțin 5,5 metri (conform Normele tehnice privind proiectarea, construirea și modernizarea drumurilor din 30.08.2017), atunci Drupo Neamț SA a plătit 297.000 lei + TVA pentru operațiunea de dezinfecție.

Verificarea activității de dezinfecție a avut loc săptămâna trecută. Pe 8 aprilie au fost desfășurate controale la sediile societăților comerciale/punctele de lucru ale SC Drupo Neamț SA și SC Eco Expert Salub SRL. Conform unui comunicat al Prefecturii Neamț:

  • Garda de Mediu Neamț a constatat că SC Eco Expert Salub SRL desfăşura activitatea de dezinfecţie a drumurilor judeţene, cod CAEN 8129 – Activităţi de curăţenie n.c.a, fără a deţine autorizaţie de mediu pentru acest cod. Firma a fost amendată cu 60.000 lei și i s-a suspendat activitatea până la obţinerea autorizaţiei de mediu pentru codul CAEN corespunzător activităţii de dezinfectare. 
  • Agenția Pentru Protecția Mediului Neamţ a constatat că Eco Expert Salub SRL nu este autorizată să desfăşoare activitatea de dezinfecţie cu biocide.
  • Direcția de Sănătate Publică Neamț a constat că SC Eco Expert Salub SRL nu deţine autorizaţie de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică. La data controlului, reprezentantul societăţii nu a prezentat evidenţa stării de sănătate a personalului lucrător implicat în activitatea supusă controlului. Eco Expert Salub SRL a fost amendată cu 20.000 lei și s-a dispus suspendarea activității de dezinfecție, deratizare şi dezinsecție până la intrarea în legalitate. 
  • Cu ocazia studierii documentației produsului biocid „P3-TOPAX66”, utilizat pentru dezinfecția stradală s-a constat că acesta este încadrat conform Reg. UE nr.528/2012, anexa V, la Grupa principala 1, Tip produs 4 produse alimentare şi hrană pentru animale: produse utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafețe sau conducte folosite pentru producția, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau al hranei pentru animale (inclusiv apa potabile destinate oamenilor şi animalelor ). Produse utilizate pentru impregnarea materialelor care intră în contact cu produsele alimentare. 

Sunt indignat să văd că Ionel Arsene se laudă cu o inițiativă de dezinfectare a străzilor în Neamț cu o substanță dedicată produselor alimentare şi hranei pentru animale, așa cum se arata în raportul de control dispus la această societate. Este clar că interesul nu este pentru sănătatea nemțenilor, ci pentru sănătatea societăților comerciale cu care se încheie contracte din bani publici. Activitatea firmei a fost suspendată și sancționată până la intrarea în legalitate. Vreau să îi transmit domnului președinte, Ionel Arsene, că sănătatea nemțenilor chiar reprezintă o prioritate pentru mine în acest moment și nu am de gând să las la întâmplare astfel de acțiuni ce pot dăuna cetățenilor. Nu se poate domnule Arsene, să închei un contract cu o firmă, care nici măcar nu este autorizată ca activitate să facă astfel de lucrări de dezinfecție! Mai grav este că vă folosiți pentru această acțiune de vidanje și păcălești oamenii că dezinfectezi străzile cu o substanță care n-are nicio legătură cu substanțele de dezinfectare. Ați mințit domnule Arsene opinia publică că dezinfectati străzile, iar în fond dumneavoastră nu ați pus nici măcar 1 litru de dezinfectant în apă cu care practic ați spălat străzile.

George Lazăr, prefectul județului Neamț

Răspunsul de la Drupo SA a venit câteva ore mai târziu. Conform firmei care apraține Consiliului Județean Neamț:

  • substanța utilizată de către firma respectivă pentru dezinfecția stradală este agreată de către Ministerul Sănătății;
  • firma care a executat dezinfecția drumurilor județene, pentru a presta această activitate, a achiziționat bazine noi. Rezervoarele utilizate la dezinfecție nu au fost folosite în nici o altă activitate anterioară prestată de către societatea comercială, așa cum reiese și din concluziile controlului efectuat de către autorități, în urma prezentării de către firma prestatoare a facturilor și documentelor privind achiziția lor

Regret nespus faptul că în această acțiune de manipulare a opiniei publice la care a recurs prefectul de Neamț este atacat și domnul Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, care a avut acea mai bună intenție de a-i sprijini pe nemțeni să reziste în epidemia cu virusul COVID-19 și a susținut efectuarea dezinfecției pe drumuri. De asemenea, îmi pare foarte rău că un agent economic nemțean care își desfășoară cinstit activitatea a fost denigrat și hărțuit de către autorități, fiindu-i aplicate mai multe amenzi usturătoare. Pentru a le dovedi nemțenilor minciuna grosolană cu care a ieșit în spațiul public prefectul de Neamț, precum și modul abuziv în care au acționat reprezentanții unor instituții ale statului implicați în efectuarea controalelor, anexăm documente prin care justificăm: eficiența substanței utilizate; dovada că substanța folosită în dezinfecție este agreată de către Ministerul Sănătății; aprobarea primită de către producătorul dezinfectantului, prin ordin emis de către Ministerul Sănătății, pentru punerea substanței pe piață și utilizarea acesteia în combaterea coronavirusului SARS-CoV; fișa cu date de securitate care atestă că substanța se folosește pentru suprafețele tari de exterior; declarația tradusă a experților de la ECOLAB, prin care se certifică eficacitatea produsului pe bază de hipoclorit de sodiu împotriva coronavirusului. 

Ana Monda, director interimar Drupo SA

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.