Prefectul, despre incompatibilitatea primarului Micu: “Orice hotărâre judecătorească trebuie respectată”

de | 15/04/2020 | Administrație, Justiție, Local

Prefectul Lazăr recunoaște că hotărârile judecătorești trebuie respectate, chiar dacă aceasta va însemna să-i semneze ordinul de demitere fostului său coleg de partid. Săptămâna aceasta, prefectul George Lazăr a semnat ordinul de demitare a primarului din Grințieș, după ce instanța a constatat starea de incompatibilitate a edilului Vasile Alexandroaia. 

Cum și primarul municipiului Roman se află într-o situație similară, prefectul a fost întrebat cum va proceda în cazul lui Lucian Micu (cu care a fost coleg de partid). 

Juridic, sunt două situații diferite pentru că domnul primar de la comuna Grințieș, în perioada 2012-2016, avea o dublă salarizare. Era, pe de o parte, angajatul primăriei, în calitate de primar, pe de altă parte el lucra efectiv cu acte în regulă, cu carte de muncă, la o societate comercială, ca doctor veterinar, de unde realiza venituri, aspect de altfel declarat prin raportul Agenției Naționale de Integritate de incompatibilitate. Da, orice hotărâre judecătorească trebuie respectată în România

George Lazăr, prefectul județului Neamț

Prefectul Lazăr a afirmat că, la momentul acesta, Instituția Prefectului nu deține documentele justificative în cazul primarului Romanului, în urma cărora să își formeze o părere juridică corectă.

În cazul domnului primar din Grințieș lucrurile au durat aproximativ două luni de la momentul în care s-a dat decizia până la momentul în care am primit toate documentele de la Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Curtea de Apel Bacău, referatul și raportul Agenției Naționale de Integritate, referatul secretarului unității administrativ-teritoriale, până am avut toate documentele, care, consider eu, este corect și legal, a durat 40 – 45 de zile, poate și mai mult.  În situația din municipiul Roman, cu situația juridică în care se află primarul Lucian Micu, așteptăm să parvină actele. În acest moment este o discuție doar în spațiul public. Noi, la Instituția Prefectului, nu am primit niciun document nici de la ANI, nici de la Curtea de Apel Bacău, nici de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Nu avem nici un act pe care să ne putem forma o părere juridică corectă și bine fundamentată. Când o să avem și vom primi și înscrisuri oficiale ne vom face un punct de vedere.

George Lazăr, prefectul județului Neamț

La începutul lunii aprilie,  primarul Romanului, Lucian Micu, a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Micu ceruse instanței supreme să respingă acuzația formulată, în 2016, de Agenția Națională de Integritate (ANI), după ce Curtea de Apel Bacău a decis în favoarea ANI. 

ANI l-a declarat incompatibil pe primarul Romanului pentru perioada când ocupa funcția de viceprimar al municipiului (2012) și făcea parte și din Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman. Legea prevede că funcția de primar și funcția de viceprimar este incompatibilă, printre altele, cu cea de membru al consiliilor de administrație la societățile comerciale precum și la instituțiile publice. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.