ITM Neamț: Opt accidente de muncă în martie

de | 16/04/2020 | Economic, Județean

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamț a efectuat 141 de controale în luna martie a acestui an și în urma acestora au constatat 185 de deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, aplicând același număr de măsuri pentru remedierea lor. 

Concret, 57 de angajatori au fost vizitați de către inspectorii ITM Neamț care au depistat 68 de abateri de la prevederile legale în domeniul sănătății și securității în muncă pentru care au dispus măsuri de remediere. În urma verificărilor au fost aplicate, în total, 68 de sancțiuni contravenționale pentru tot atâtea abateri constatate, din care trei amenzi în valoare de 11.000 de lei. 

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate opt evenimente de muncă. Cauzele  cel mai des întâlnite pentru evenimentele comunicate au fost: utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, cădere de la înălţime sau de la acelaşi nivel, accident de circulaţie și agresiune. Din nefericire, unul dintre accidentele de muncă a fost mortal. Toate  evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare. 

În domeniul relațiilor de muncă, în aceeași perioadă au fost vizați 84 de agenți economici în cazul cărora s-au dispus 113 măsuri și s-au aplicat 10 sancțiuni contravenționale, dintre care 6 amenzi în valoare de 37.000 de lei pentru nerespectarea legii privind registrul general de evidență a salariaților.  Doi angajatori din domeniul bar și catering au dat socoteală pentru faptul că doi angajați lucrau ,,la negru”, acest lucru costându-i nu mai puțin de 30.000 de lei. Tot pentru nerespectarea legii privind registrul de evidență al angajaților, un angajator a fost amendat cu 1000 de lei. 

Din cauza faptului că în România s-a instituit starea de urgență în cea de a doua jumătate a lunii martie, inspectorii ITM au sistat controalele din teren, însă au răspuns la solicitările angajatorilor și angajaților telefonic, prin poștă sau prin e-mail. În același timp, instituția a transmis notificări privind prevenirea contaminării cu noul coronavirus, solicitând angajatorilor noul program de lucru decalat în urma instituirii stării de urgență pentru unitățile din Piatra Neamț cu un număr mai mare de 99 de angajați. De asemenea, la solicitarea DSP Neamț, inspectorii ITM cu atribuții de control în domeniul relaţiilor de muncă au acordat sprijin acestei instituţii.

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.