Declarat incompatibil prin decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Lucian Micu ar putea fi salvat de foști colegi de partid – parlamentarii PSD. Aceștia, împreună cu parlamentarii Pro România, promovează un proiect pentru modificarea Codului Administrativ, astfel încât o parte a aleșilor locali care s-au aflat în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese să poată candida la alegerile următoare.
Agenția Națională de Integritate (ANI) critică această formă de amnistie și susține că modificarea Codului Administrativ va deschide calea către alegeri pentru aproximativ 1.000 de aleși locali (printre care și Lucian Micu) care, în condițiile actuale ale legii, nu vor mai putea candida.
Propunerea legislativă este necorelată și vădit în contradicție cu prevederile Legii nr. 176/2010 referitoare la interdicția de 3 ani de a mai ocupa funcții publice persoanele pentru care s-a constatat definitiv o stare de incompatibilitate sau conflict de interese. Perioada de interdicție poate fi aplicată numai după rămânerea definitivă a raportului ANI și nu de la comunicarea acestuia. Totodată, prin propunerea de modificare se admite faptul că un număr de persoane pot beneficia de un regim preferențial, în sensul în care deși se află în perioada de interdicție de 3 ani, pot sa candideze și să ocupe funcții de ales local, perioada de interdicție fiind „ștearsă”. Propunerea legislativă poate genera dispute juridice întrucât raportul de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate generează efecte numai după rămânerea definitivă. Potrivit legii, acesta poate rămâne definitiv fie prin necontestare (în termenul legal de 15 zile de la comunicare), fie ca urmare a unei hotărâri judecătorești irevocabile. Precizăm faptul că marea majoritate a rapoartelor de evaluare sunt contestate la instanța de contencios administrativ, iar procedurile judiciare sunt de lungă durată (cel puțin 1-2 ani până la o decizie definitivă și irevocabilă). Agenția Națională de Integritate nu susține adoptarea propunerii legislative de modificare a OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, fapt ce a fost comunicat Departamentului pentru relația cu Parlamentul la sfârșitul lunii februarie.
punct de vedere Agenția Națională de Integritate
Proiectul privind modificarea Codului Administrativ a fost aprobat de Senat și miercuri, 29 aprilie, ar fi trebuit să primească votul final în Camera Deputaților. La propunerea deputatului USR Stelian Ion, proiectul a fost retras de pe ordinea de îi și retrimis la Comisia Juridică spre analiză.
0 Comentarii