#CovRoMD: Redacția virtuală care conectează jurnaliștii din România & Republica Moldova

de | 04/05/2020 | Actualitate, Național

Un nou proiect al rețelei PressHub.ro (rețea de presă locală din care face parte și inRoman.ro) va conecta, în cadrul unei redacții virtuale, jurnaliști din România și Republica Moldova, printr-o abordare din perspectivă europeană, realizată de EURACTIV.ro. Demersurile jurnalistice comune vor fi de asemenea conectate la platforma dezbaterilor #ladistanță, realizate de HotNews.ro. Proiectul a fost lansat pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei.

Cu scopul de a răspunde provocărilor aduse de noul coronavirus documentării jurnalistice la fața locului și deservirii comunităților locale, unele izolate, Freedom House Romania și Digital Bridge Association au adus împreună o rețea de presă locală,  națională și internațională formată din PressHub, report.md din Republica Moldova, HotNews.ro și EURACTIV.ro. Sperăm în felul acesta să contribuim la o informare cât mai documentată, care să aducă nevoile comunităților locale, regionale, naționale, în atenția și pe agenda autorităților centrale și europene.

Cristina Guseth, director Freedom House România

Organizatiile media partenere vor lucra într-o redacție virtuală în care vor participa ziariști din presa locală și națională, din România și Republica Moldova. Subiectele abordate vor acoperi în principal aspecte legate pandemie, nevoi identificate la nivelul comunităților locale, regionale, naționale, adesea manifestate ca fenomen, acțiuni de răspuns la criza coronavirus, dezinformarea,  sistemul public de sănătate și buna guvernare, precum și, mai specific, achizitiile publice și modul în care economia se confrunta cu aceste provocări.

În condițiile în care multe redacții lucrează din biroul de acasă, documentarea la firul ierbii rămâne pentru noi un standard extrem de important. Reportajele curajoase pe care le fac jurnaliștii report.md exprimă realități de pe teren și ne va fi util să fim conectați într-o redacție virtuală, pentru a expune unui public mai larg nevoile comunităților și fenomene pe care presa din afara țării le cunoaște prea puțin sau aproape deloc. Este foarte importantă colaborarea pentru noi, ziariștii din diverse spații geografice, pentru a păstra nealterate standardele profesiei, mai ales în aceste vremuri în care jurnalismul trebuie să facă față zvonisticii, manipulărilor, dezinformărilor și deformărilor de tot felul.

Vitalie Călugăreanu, redactor-șef report.md, Republica Moldova

Redacția virtuală România – R. Moldova este cadrul mai larg de colaborare în care se derulează inițiative comune de răspuns rapid mass-media în pandemia generată de SARS-CoV-2. Proiectul “CovFACTS#notFAKE – The Emergency newsroom – Infodemic Lie Detector” a demarat la 1 mai 2020, pentru o perioadă de trei luni și este finanțat de The Black Sea Trust for Regional Cooperation, un Program al German Marshall Fund of the United States, prin Coronavirus Fast Response Fund.

Publicațiile partenere PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro (Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național), Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul (Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro (Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est (Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.