Ce au făcut partidele de când a început criza medicală (III): USR Neamț

de | 03/05/2020 | Politică, Județean

Am întrebat șefii filialelor județene ale principalelor partide ce au făcut sau ce vor să facă pentru cetățeni, în contextul crizei provocate de coronavirus. Știm deja că societatea civilă a reacționat prompt în tot județul și a donat materiale de protecție sau echipamente medicale. 

Dar ce au făcut partidele, care vor fi pe liste pentru cele două tipuri de alegeri – locale și parlamentare – care ne așteaptă peste câteva luni?

Am adresat aceeași solicitare către filialele din Neamț ale PNL, PSD, PMP, ALDE, USR, PLUS și ProRomânia: o listă cu acțiunile realizate începând cu 26 februarie sau care sunt în plan a fi realizate în județ pentru gestionarea situației actuale. 

PSD, ALDE și PMP nu au răspuns solicitării inRoman.ro. Din acțiunile publice realizate până acum reiese, însă, că PSD Roman a donat materiale de protecție pentru Spitalul Roman, Spitalul de Psihiatrie și Stația de Ambulanță Roman. PNL și USR au trimis un raport pe mai multe pagini, în timp ce PLUS și Pro România au trimis materiale mai sintetizate.

Azi, despre acțiunile USR Neamț:

  • Unele acțiuni nu au fost promovate pe canalele de comunicare ale partidului, pentru a nu le politiza, dar toate au fost coordonate de colegi ai noștri. Cele care au implicat costuri, au fost susținute financiar personal de inițiatori, fiind bine știut faptul că din fondurile partidelor politice nu pot fi făcute donații sau sponsorizări. 
  • Unul dintre cele mai importante proiecte i-a aparținut colegului nostru de la Piatra Neamț, Marius Irimia. Marius a fost ajutat de mai mulți membri din Piatra Neamț și de președintele filialei USR Botești, au confecționat până în prezent 540 de viziere pe care le-au donat către UPU Piatra Neamt, UPU Roman, UPU Tg Neamt, Spitalul Bisericani, Spitalul municipal Nasaud, Ambulanta Piatra Neamt și Ambulanta Tg neamt. Susținerea financiară a venit din partea colegului nostru Marius Irimia, care după ce a anunțat public a mai primit diverse materiale ca donație. Alte 900 de viziere sunt în lucru.
  • Un alt coleg din Piatra Neamt, Ioan Gologan, care conduce o afacere în industria textilă, a confecționat 400 de măști, din care 300 au fost donate Spitalului din Piatra Neamt și 100 Spitalului din Bistrița. Costurile au fost suportate de Ioan Gologan și alți colegi din USR Neamț.
  • Membrii din filiala USR Piatra Neamț au fondat un grup de facebook Aprozar/Piață online Piatra Neamț care deja a strâns peste 13.000 de membri și îi ajută foarte mult producătorii locali să își vândă marfa. Ideea a fost preluată și de colegii din Roman, grupul de acolo adunând până acum 1.800 membri din Roman și împrejurimi. 
  • Șase membri ai USR Neamț au făcut voluntariat la DSP Neamt, ajutând la introducerea de informatii in bazele de date ale instituției. În total au fost prestate 48 de ore de voluntariat. 
  • O membră USR colaborează cu ONG „Asociația umanitară „Codrin” – Ocrotiți copiii ce vor rămâne doar copii” și participă permanent la acțiuni de voluntariat, alți membri au făcut donații.
  • Campania națională de donare de sânge lansată de Alianța USR PLUS. A fost lansat și site-ul https://doneaza-sange.usrplus.ro/ cu informații ajutătoare și cu o situație actualizată a cantității de sânge donat de membri și simpatizanți ai Alianței. Totodată, recomandarea organizatorilor pentru cei care donează sânge a fost de a dona și bonurile de masă pe care le primesc. 
  • Mulți membri ai USR Neamț au făcut donații pentru Crucea Roșie Suceava.
  • Vicepreședintele USR Neamț, Florin Zaharia, a făcut voluntariat la DSP Neamț. 
  • Președintele USR Roman, Radu Samson, a dăruit alimente pentru trei familii, cu 12 copii, care au rămas fără venituri. Anunțul public a dus la apariția altor donatori, astfel că în perioada următoare vor mai fi făcute astfel de gesturi
  • Participarea membrilor în proiectul #ajutacasă lansat de USR la nivel național. Proiectul constă în lansarea unei platforme online care unește donatori și spitale sau ONG-uri care au nevoie de donații în lupta cu COVID19. Membrii din Neamț au lucrat la realizarea unei liste cu entități pentru județul nostru. 

Acțiuni ale președintelui USR Neamț, deputatul Iulian Bulai:

  1. În contextul lipsei de echipamente medicale, președintele USR Neamț, deputatul Iulian Bulai, a luat legătura cu președinții CJ Neamț și Suceava, Ionel Arsene și Gheorghe Flutur, pentru a colabora la găsirea unor producători în China de la care să fie comandate direct echipamentele medicale de protecție. Iulian Bulai a contactat Ambasada Chinei și a găsit furnizor și, ulterior, a obținut și oferte de la trei transportatori comerciali aerieni Asia – România pentru a aduce materialele. Însă a apărut un impediment birocratic, anume că CJ Neamț și Suceava nu pot face astfel de achiziții la nivel de județ. 
  1. Totodată, pe cele mai importante teme privind efectele produse de coronavirus, deputatul Iulian Bulai a avut poziții publice în care a solicitat acțiuni din partea guvernanților, pe rețelele de socializare, în conferință de presă sau prin comunicate de presă:
  • Solicitarea de a nu testa în masă bucureștenii, ci de a testa locuitorii din zona Moldovei, în special din Suceava, unde se prefigura că există un focar
  • Solicitarea demisiei ministrului Sănătății ca urmare a lansării ideii de a testa în masă bucureștenii
  • Solicitarea de a izola Suceava, anunțată în conferință de presă alături de președintele USR, Dan Barna, și de senatorul Adrian Wiener
  • Solicitarea de a ține morgile deschise și la sfârșit de săptămână
  • Solicitarea, lansată alături de eurodeputatul USR PLUS Vlad Botoș, ca ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și echipa sa de conducere să coordoneze de la fața locului situațiile din Moldova și Banat. 

Citește și:

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.