Bugetare participativă 2020 (III): ,,Aplicație pentru nevăzători”

de | 07/05/2020 | Administrație, Local, Social

A doua ediție a programului de bugetare participativă în municipiul Roman a început. Sunt patru proiecte depuse de romașcani, iar inRoman.ro le prezintă pe fiecare în parte. Votul pentru proiectul preferat se face accesând acest link.

„Aplicație pentru nevăzători”

În cadrul acestui proiect pentru nevăzători se dorește realizarea unei aplicații pentru smartphone care va cuprinde hărțile informative tactile, pentru clădirile importante din municipiul Roman, acestea fiind identificate cu ajutorul Alfabetului Scripor-Codul Tactil al Culorilor pentru nevăzători, facilitând astfel accesibilizarea lor ( spre exemplu: instituțiile publice, transportul în comun, Parcul Mare, Muzeul de Artă, Gara, Biblioteca Municipală, Arhiepiscopie, Complex Sportiv și de Agrement). Această aplicație va putea fi descărcată pe telefon de către persoanele nevăzătoare și le va ajuta în orientare în interiorul/exteriorul clădirilor sau traseelor turistice. 

La momentul acesta persoanele nevăzătoare nu se pot ghida decât dacă au o persoană care să îi însoțească sau dacă cunosc foarte bine orașul.
Aplicația va facilita siguranța persoanelor nevăzătoare și va veni în întâmpinarea nevoilor acestora. În concret, va conduce la creșterea gradului de independență și mobilitate în viața de zi cu zi a acestei categorii speciale de persoane, fiind în acord cu principiile de dezvoltare adoptate de către municipalitate și în acord cu normativele europene, care recomandă statelor membre dezvoltarea proiectelor de accesibilizare a orașelor (Strategia Europeană 2010-2020 pentru persoanele cu handicap, Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap și Actul privind accesibilitatea adoptat de Consiliul Europei la data de 13 martie 2019). Fiind vorba de o aplicație mobilă pentru smartphone, aria de aplicabilitate este întreaga suprafață a municipiului Roman (dar, nu numai) iar beneficiarii vor fi, firește persoanele nevăzătoare.

Buget estimat este de 120.000 lei.

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.