Spitalul Roman are aviz pentru testarea PCR

de | 15/05/2020 | Sănătate, Local

La 20 de zile la momentul la care aparatul Real Time PCR de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, pentru diagnosticarea COVID-19, a devenit funcțional, a venit și avizul Ministerului Sănătății. Prin ordinul ministrului Sănătății nr. 805/2020, SMU Roman devine unitate care realizează testări RT-PCR pentru noul coronavirus. 

Unitățile de specialitate care realizează testarea RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului de Sindrom Respirator Acut Sever determinat de noul coronavirus SARS COV-2 au obligația de a asigura prelucrarea probelor recoltate de către personalul de specialitate din cadrul: direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță județene, Serviciului de Ambulanță București-Ilfov sau din cadrul unităților sanitare, după caz, conform metodologiei de supraveghere, pe baza arondării teritoriale realizate de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Indicația testării prin metoda de laborator RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS COV-2 se realizează de către orice medic care depistează un caz suspect.”

Ordin al Ministerului Sănătății nr. 805/13.05.2020

Pe 24 aprilie, Spitalul Municipal de Urgență Roman avea aparat funcțional de testare pentru COVID-19, după ce anumite accesorii importante funcționării în parametri optimi au fost comandate și montate. Acesta nu avea, însă, și avizul Ministerului Sănătății pentru a fi utilizat, astfel că reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Roman au anunțat că vor testa “pentru ei”, adică orice test pozitiv trebuia confirmat la un laborator avizat. În cazul Romanului, aceste teste erau trimise la Iași. Aparatul RT-PCR a fost donat, în luna martie, Spitalului Roman de un grup de firme și are o capacitate de testare de 48 de teste/ 6 ore. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.