Leoreanu, vicepreședinte PNL: Guvernul PNL acordă 25% din salariul brut companiilor care angajează

de | 25/05/2020 | Economic, Național, Politică

Vicepreședintele PNL Laurențiu Leoreanu susține că Guvernul continuă să susțină piața muncii și în starea de alertă şi propune o serie de măsuri care vizează: prevenirea concedierilor, protejarea locurilor de muncă din sectoarele viabile, reinserția pe piața muncii, menținerea liniilor de producție pe piața internă și stimularea consumului. 

Avem un program amplu de măsuri active care vizează angajatorii, angajaţii aflaţi în şomaj tehnic, angajaţii full time, angajaţii part time, zilierii, angajaţii din agricultură. În primul rând, pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic. Astfel, pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%(dar maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară), timp de 3 luni.

deputat Laurențiu Leoreanu, vicepreședinte PNL

Deputatul liberal mai susține că între 300.000 și 350.000 de români care s-au întors în țară vor fi în căutarea unui loc de muncă. Şi aproape 350.000 de persoane cărora li s-a încheiat contractul de muncă în România în perioada aceasta vor face eforturi să se angajeze. Din acest motiv, se va acorda un procent de până la 25% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, pe o perioadă de cel puțin trei luni de zile.

Nu uităm nici acea categorie de persoane pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenți, cum sunt persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare. Pentru aceste categorii vom dezvolta instrumente de susținere a angajărilor mult mai generoase, susținând un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă.  De asemenea, știm foarte clar că există o nevoie reală pentru fermierii români de forţă de muncă și pentru această categorie de cetăţeni vom adopta un act normativ în care vom aplica o măsură activă de susţinere a zilierilor.

deputat Laurențiu Leoreanu, vicepreședinte PNL

Sursele de venituri pentru acest plan de măsuri sunt bugetul Asigurărilor pentru Șomaj şi fondurile europene, prin programul SURE (șomaj tehnic și subvenție angajați activi post pandemie). Leoreanu a precizat că România are garanţia că va beneficia de finanţare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare care au fost gândite de Guvernul României, suma fiind între trei miliarde de euro şi cinci miliarde de euro.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.