Ambasadorul Israelului la Roman: „Este important să onorăm adevărul cu partea sa luminoasă dar și cu cea nedreaptă și crudă”

de | 12/06/2020 | Local, Cultură

Ambasadorul statului Israelul în România, David Saranga, a întreprins o scurtă vizită în Roman, oraș care pentru comunitatea evreiască are o însemnătate aparte: a avut de-a lungul timpului o numeroasă comunitate de evrei și, mai ales, este orașul în care „trenul morții” a fost nevoit să oprească datorită dârzeniei Vioricăi Agarici. În zgomot de trenuri și însoțit de președintele Ionel Arsene, ambasadorul Israelului a evocat evenimente de la un pupitru așezat pe peronul gării, vorbind în limba română.

Ambasadorul statului Israel în România, David Saranga

Suntem astăzi în gara din Roman pentru a ne aminti de evreii care au murit de sufocare, de sete și de boli în „trenul morții”. După masacrul de la Iași, aproximativ 4.000 de everei au fost urcați de poliție cu ajutorul soldaților și a populației din oraș în aceste trenuri de marfă închise ermetic. Primul tren al morții a părăsit Iașiul la 30 iunie 1941 la ora două noaptea cu destinația Călărași. După câțiva kilometri trenul s-a întors, s-a oprit și a pornit din nou, părăsind orașul după două ore. Trenul a ajuns la Călărași pe 6 iulie, trecând prin mai multe gări. Una dintre aceste gări este cea din Roman, unde datorită curajului extraordinar al Vioricăi Agarici, șefa Crucii Roșii din oraș, trenul a fost oprit și timp de câteva ore evreii au primit apă și zahăr. În acele zile marcate de atrocități, Viorica Agarici a fost unul din oamenii care nu a închis ochii și care au ales să intervină. Ea a prețuit valorile umane mai mult decât propria viață și propria libertate, a întins o mână victimelor ce aveau cu disperare nevoie de ajutor. Pentru curajul și umanitatea de care a dat dovadă, Viorica Agarici a fost distinsă de Yad Vashem, muzeul holocaustului din Ierusalim, cu titlul de „drept între popoare”. Este important să onorăm adevărul cu partea sa luminoasă dar și cu cea nedreaptă și crudă. Doar așa vom putea construi un viitor bazat pe toleranță și înțelegere. România este un bun prieten al Israelului și chiar astăzi marcăm 72 de ani de la înființarea relațiilor diplomatice dintre Israel și România, și pentru consolidarea acestei relații trebuie întotdeauna să ne uităm spre viitor și să ne amintim de trecut. Mulțumim autorităților române pentru implicarea remarcabilă în combaterea antisemitismului, a xenofobiei și rasismului.

David Saranga, ambasadorul statului Israelul în România

La eveniment a fost prezent Iancu Vexler, președintele comunității evreiești din Roman, care i-a povestiti ambasadorului frânturi din istoria comunitățăi evreiști din Roman, o comunitate care după război, când mulți evrei au venit din lagărele de muncă, număra aproape 9.000 de suflete, dar astăzi numără doar 26.

Iancu Vexler

La Roman nu au fost evenimente negative. Evreii și cu populația majoritară, românii, și cu celelalte naționalități, care au fost multe, au trăit bine, în pace. Fiecare și-a făcut treaba lui. Evreii au fost în majoritate meseriași, negustori și mulți intelectuali. Nu există carte în care să scrie despre evrei și să nu se amintească de cei din Roman. Și e frumos.
Cu doamna Agarici a fost problemă mare. Eram copil dar țin minte că era o zbatere, nu înțelegeam eu ce era cu zbaterea aceea.

Iancu Vexler, președintele comunității evreiești din Roman
Ambasadorul statului Israel în România, David Saranga cu Ionel Arsene

David Saranga și Ionel Arsene au depus coroane la bustul Vioricăi Agarici din Roman și la mormântul comun al victimelor progronului de la Iași din Cimitirul Evreiesc, mormânt în care și-au găsit odihna 413 oameni dintre care 53 din „trenul morții”. La finalul ceremoniei, David Saranga l-a invitat pe președintele Consiliului Județean Neamț să culeagă o piatră de pe jos și să o așeze pe colțul mormântului, gest ce simbolizează faptul că cei ce se odihnesc acolo nu vor fi uitați.

Ambasadorul statului Israel în România, David Saranga cu Ionel Arsene

Ambasadorul statului Israel în România, David Saranga, s-a născut la Tel-Aviv în 1964 și își servește țara pentru a doua oară în România, prima funcție diplomatică în țara noastră fiind ocupată între anii 1997-2000. În perioada 2014-2018 a fost consilier pe afaceri externe al președintelui statului Israel, Reuven (Ruvi) Rivlin, iar în perioada 2011-2014 a fost șeful departamentului de legătură cu Parlamentul European al delegației israeliane la Uniunea Europeană în Bruxelles. În perioada 2005-2009, fost consul pentru mass-media și afaceri publice la New York, responsabil pentru imaginea Israelului în Statele Unite și a fost persoana de legătură a Israelului cu mass-media americană. Anterior, a ocupat funcția de purtător de cuvânt la Ambasada Israelului la Madrid, precum și purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ierusalim. Deține o diplomă de MBA de la Școala de Afaceri a Universității Ebraice și vorbește fluent patru limbi (ebraică, engleză, română și spaniolă).

Ambasadorul statului Israel în România, David Saranga

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.