Senatorul Dan Manoliu: „Sunt soluții pentru majorarea pensiilor”

de | 19/06/2020 | Național, Politică

Senatorul Dan Manoliu anunță că PSD a declanșat strângerea de semnături, în întreaga țară, pentru ca pensionarii actuali și viitori să-și exprima sprijinul pentru legea pensiilor în vigoare, care prevede majorarea pensiilor de la 1 septembrie cu 40%.

Aplicarea legii pensiilor, în formula actuală, este vitală nu doar pentru majorările prevăzute ci și pentru readucerea echității sociale, îndreptarea inegalităților, dezechilibrelor și nedreptăților în calculul pensiilor din ultimii 30 ani, aplicarea unei noi formule de calcul în corelație cu venitul mediu brut pe economie.

Dan Manoliu

Ca argumente în sprijinul afirmațiilor sale, Dan Manoliu a prezentat date statistice care susțin că după majorarea cu 40%, pensiile ar reprezenta 8,4% din PIB-ul țării, media în Uniunea Europeană fiind de 12,9%, România fiind țara ce are a doua cea mai mică pensie medie din UE. În plus, puterea de cumpărare a pensionarilor ar fi scăzut în timpul pandemiei iar creșterea pensiilor ar ajuta la relansarea economiei prin creșterea consumului.

De unde bani pentru majorarea pensiilor?

Pentru 2020 ar fi nevoie de 17,2 miliarde de lei pentru majorările prevăzute de lege, PSD susținând că a găsit soluții, resursele necesare fiind asigurate prin: 

  • impozitarea pensiilor speciale –  1,5 mld. lei;
  • combaterea evaziunii – 3,7 mld. lei;
  • reducerea cheltuielilor de funcționare a guvernului –  3 mld. lei; 
  • creșterea încasării și recuperarea datorii la bugetul de pensii și la bugetul de stat – 9 mld. lei;
  • total = 17,2 mld. lei.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.