Primăria Roman dă aproape 100.000 lei pentru ONG-uri. Ce vor face cu banii

de | 22/06/2020 | Local, Administrație

În ședința de Consiliu Local din 26 iunie va fi supus aprobării un proiect de hotărâre ce prevede ca aproape 100.000 lei să meargă către ONG-urile locale, banii fiind alocați în baza unui concurs de proiecte. 10 proiecte au primit finanțare, acestea fiind structurate pe patru categorii de interes.

Care sunt proiectele câștigătoare:

Domeniul: Cultură, religie, învățământ

  1. Asociația Culturală DO MI DANCE cu proiectul „Festivalul de teatru și muzică pentru copii și tineri <<Ce mică-i vacanţa mare>>”: 10.000 lei (90 puncte);
  2. Fundaţia Anton Durcovici cu proiectul „Simpozion Național Fericitul Martir Anton Durcovici”: 10.000 lei (90 puncte);
  3. Zaharescu Florin cu proiectul „Album de artă-Florin Mircea Zaharescu”: 10.000 lei (75 puncte);
  4. Asociaţia Petru Tocanel cu proiectul „Pentru mine, binele ești tu”: 6.978 lei (70 puncte).

Domeniul: Proiecte sociale

  1. Fundaţia „Episcop Melchisedec” cu proiectul „Teach, Love, Inspire”: 10.000 lei (85 puncte);
  2. Asociaţia ISA – Iubire, Speranță, Adevăr cu proiectul „Natura, prietena noastră”: 10.000 lei (70 puncte);
  3. Fundația Umanitară „Pacea” cu proiectul „Creșterea siguranței activităților sportive pentru copiii proveniți din medii sociale defavorizate”: 10.000 lei (70 puncte).

Domeniul: Sport

  1. Asociația Club Sportiv Vulpiţele Galbene cu proiectul „Fotbalul feminin juvenil-performanţă şi progres”: 9999,9 lei (70 puncte);
  2. Asociația de Formare în Educaţie Formală și Nonformală „Vasile Sav” Roman cu proiectul „Sportul ne unește”: 9.856 lei (70 puncte).

Domeniul: Tineret

  1. Asociația Petru Tocănel cu proiectul „Investind în tinerii de astăzi, construim societatea de mâine”: 10.000 lei (65 puncte).

Din listă lipsesc ONG-uri care s-au făcut remarcate prin activitate de-a lungul timpului: Asociația „Mușatinii”, Kult Hub, Anima Intelligentia și alte organizații care au oferit comunității plus valoare prin proiectele gândite pentru comunitate.

Cum vor fi cheltuiți banii?

Răspunsul scurt este: nu prea știm. În afară de un tabel cu numele proiectului, numele ONG-ului, punctajul obținut și suma alocată, proiectul de hotărâre nu cuprinde și o descriere a proiectelor. Având în vedere că e e vorba de cheltuirea banilor contribuabilor romașcani, normal ar fi trebuit ca atât romașcanii interesați ce accesează site-ul primăriei cât și consilierii locali care votează să fie înștiințați și ce vor face ONG-urile cu acei bani. Din titlurile proiectelor putem trage unele cloncuzii cu privire la activitățile ce se vor desfășura, adică e cam clar ce vor face Do Mi Dance sau Vulpițele Galbene cu banii, dar nume precum „Pentru mine, binele ești tu” sau „Teach, Love, Inspire” nu spun nimic despre natura proiectului.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.