Cheile Bicazului sunt ale județului Neamț. George Lazăr: “Am făcut ce trebuia. Este o victorie a nemțenilor”

de | 26/06/2020 | Județean, Actualitate, Justiție

Județul Neamț a câștigat joi, la Curtea de Apel Ploiești, procesul privind granița cu județul Harghita. Prin urmare, Cheile Bicazului, important punct turistic pe harta țării, rămâne în patrimoniul județului Neamț. După un proces pierdut la Tribunalul Prahova în iunie 2019, reprezentanții Prefecturii, ai Primăriei Bicaz-Chei și ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară s-au mobilizat și au pregătit o apărare care a convins instanța că prima decizie a fost eronată. Mobilizarea a venit ca urmare a faptului că, între timp, la conducerea Prefecturii Neamț a venit avocatul George Lazăr. 

Acesta a anunțat încă de la preluarea mandatului că face din acest proces o prioritate, lucru care s-a întâmplat prin pregătirea pentru termenele de judecată și prin prezența la Curtea de Apel Ploiești. 

Când am revenit la Prefectură, dosarul era în stadiul de Apel, la Curtea de Apel Ploiești, după ce în primă fază instituțiile din Neamț pierduseră în mod nejustificat procesul. Cred că apărările care au fost făcute de CJ Neamț și de către Prefectură înaintea mea au fost foarte simpliste și s-au mulțumit, colegiii din Prefectură, doamna fost prefect, cei de la CJ, să trimită doar câte o adresă, fără să intre în profunzimea dosarului, fără să studieze arhiva, cazuistica întregului dosar și doar să trimită la termen câte o hârtie că nu ne prezentăm și că dorim să se judece dosarul în lipsă și depunând câte o hârtiuță. De la momentul în care am cerut de la legalitate – și îi felicit pentru munca pe care au depus-o și pentru modul în care au abordat problema – am făcut acte de apărare mult mai temeinice și act de reprezentare la instanță.

George Lazăr, prefectul județului Neamț

George Lazăr consideră că unul dintre motivele pentru care procesul a fost pierdut la instanța de fond a fost această manieră de a “rezolva” lucrurile din birou ale foștilor reprezentanți. 

Și instanța, dacă vede că ție nu-ți pasă și nu te duci niciodată la niciun proces și nu reprezinți autoritatea din județ poate să considere că nu te interesează, tratezi subiectul la și altele și mai trimiți câte o hârtie o dată la două termne, pe care scrii două rânduri. Tribunalul a apreciat greșit, dar a fost și o lipsă de interes a autorităților. Singurul care a fost prezent la cele mai multe dintre termene a fost domnul Oniga, primarul comunei Bicaz Chei, care a și angajat un avocat pentru faza de apel.  

George Lazăr, prefectul județului Neamț

În ultimele luni, la Prefectură au avut loc mai multe întâlniri comune cu reprezentanții OCPI Neamț și cei ai Primăriei Bicaz-Chei. 

Am făcut apărări calificate. Poate a fost și avantajul profesiei mele; fiind avocat, am știut ce să cer, unde să fiu atent. Dar am muncit, am studiat documente și am făcut totul pentru a arăta instanței că avem dreptate și că decizia Tribunalului a fost eronată. Colegii Mei din Prefectură mi-au spus că doamna fost prefect nu le-a cerut mai mult decât să trimită câte o hârtie prin fax sau poștă, eu am preferat să lucrăm mai aplicat. Nu era vorba doar de mândria noastră, de nemțeni, ci și de prejudiciul județului. La fiecare termen, eu am vorbit în instanță din partea Prefecturii, domnul Stăncel din partea OCPI, iar doamna avocat din partea comunei Bicaz Chei. Consider că am făcut ce trebuia. Este, până la urmă, o victorie a nemțenilor. 

George Lazăr, prefectul județului Neamț

Referitor la poziția publică a lui Ionel Arsene, care s-a lăudat cu această victorie în instanță, prefectul Lazăr susține că președintele CJ Neamț este un fariseu.

Tot aportul Consiliului Județean la acest proces a fost că juristul trimis la ultimul termen a spus că este de acord cu toate concluziile trimise de noi. A fost tot. Domnul Arsene e un mincinos și un fariseu, să-i fie rușine! Ei au pierdut procesul județului Neamț! Nici măcar la termnul de depunere a concluziilor nu s-au dus, nici măcar la acela!

George Lazăr, prefectul județului Neamț

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.