Camera de Comerț Neamț eliberează certificate de origine și de forță majoră

de | 01/07/2020 | Util, Economic, Județean

Firmele care au nevoie de certificate de origine sau de forță majoră pot obține aceste documente și de la Camera de Comerț și Industrie (CCI) Neamț, anunță instituția într-un comunicat de presă.

Certificatul de origine este un document utilizat în comerţul internaţional care atestă faptul că bunurile au fost produse într-o anumită ţară și reprezintă o etapă premergătoare stabilirii taxelor vamale de import. Un bun are originea într-o anumită țară dacă este obținut integral sau într-o proporție semnificativă , fabricat sau prelucrat în respectivul stat. Cererea de eliberare a certificatelor de origine se soluționează în aceeași zi.

Certificatul (avizul) de forţă majoră este eliberat firmelor sau altor organizaţii pentru a certifica manifestarea cazurilor de forţă majoră pe raza Judeţului Neamț şi care au împiedicat îndeplinirea unor obligaţii contractuale. O persoană juridică poate activa clauza de forţă majoră şi poate obține un aviz de forţă majoră, în cazul în care nu îşi poate îndeplini obligaţiile contractuale asumate faţă de un partener, datorită unui eveniment imprevizibil şi de neînlăturat. Solicitarea va cuprinde prezentarea faptică şi detaliată a evenimentului, a consecinţelor acestora în relaţia cu partenerul contractual şi argumente juridice că evenimentul invocat reprezintă forţă majoră. Avizul de forţă majoră exonerează de răspundere partea care invocă evenimentul de forţă majoră, în condiţiile în care evenimentul este generat de circumstanţe străine de voinţa părţii, nu poate fi reținută culpa şi nu poate fi înlăturat de aceasta. Condiţia este ca partea care invocă forţa majoră să îşi notifice partenerul cu privire la evenimentul de forţă majoră, urmând să-i prezinte avizul eliberat de către CCI Neamț. Printre evenimentele generatoare de forţă majoră enumerăm următoarele: calamităţi naturale, fenomene meteorologice extreme, inundaţii, secetă, grindină, ninsori abundente, grevă, revoltă, stare de necesitate, embargou, închiderea porturilor maritime şi fluviale, restricţionarea circulaţiei, etc.

Cererea de eliberare a avizelor de forță majoră se soluționează în trei zile lucrătoare de la depunerea documentației complete. Termenul poate fi prelungit funcție de cercetarea la fața locului. 

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.