Seceta a compromis peste jumătate dintre culturile din Neamț. Sistemul de irigații, inexistent

de | 08/07/2020 | Economic, Județean, Rural, Social

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, și directorul Direcției Agricole Neamț, Maricel Tălmăcel, au prezentat un bilanț al secetei care a afectat culturile din județ. 

Din 35.405 de hectare de culturi, 60,18% au fost afectate de secetă, iar peste o treime reprezintă suprafață calamitată 100%.

Au fost înregistrate 486 de solicitări pentru constatarea pagubelor produse de secetă la culturile de toamnă, din 54 de unități administrativ-teritoriale. Este vorba despre 22.959 de hectare (ha), adică 60,18% culturi afectate: 9.637 ha grâu de toamnă, 1.438 ha orz de toamnă, 17 ha orzoaică, 2.223 de ha de rapiță, 14 ha lucernă. Din culturile afectate, 13.816 ha reprezintă suprafață calamitată 100%. 

George Lazăr, prefectul județului Neamț

Guvernul va despăgubi agricultorii care au depus cereri la APIA, iar sumele, pentru culturile afectate 100%, acoperă cam 60% din costul total: 925 lei/ha grâu și secară, 912 lei orz, 951 lei/ha orzoaică, ovăz 772 lei sau 1.002 lei rapiță.

Până pe 14 august se depun cererile, APIA plătește despăgubirile. Cei care nu au cereri la APIA nu vor primi nimic. Banii vor ajunge la agricultori în septembrie, să-i poată folosi pentru demararea campaniei de toamnă. Sumele nu acoperă în întregime pagubele, dar este un ajutor oferit de Guvern pentru că nicio societate de asigurări nu acoperă pagube din secetă pedologică. Sumele oferite acum sunt mult mai mari, comparativ cu alți ani, când erau de 200 – 300 lei/ha. 

Maricel Tălmăcel, director Direcția Agricolă Neamț

Șeful Direcției Agricole a recunoscut că în județul Neamț nu există infrastructură principală de irigații.

Din 16.000 de hectare, cât erau irigate înainte de 1990, nu mai este niciun sistem funcțional. În comuna Icușești, la Spiridonești, este o suprafață de 855 de hectare care este legată de un sistem de irigații de la Bacău și care va fi irigată, probabil, începând cu anul viitor. Anul acesta au preluat infrastructura de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și au accesat fonduri. 

Maricel Tălmăcel, director Direcția Agricolă Neamț

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.