Lipsa educației: zeci de mame minore în județ

de | 11/07/2020 | Social, Județean

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț a luat în evidență în primul semestru al acestui an 81 de nou-născuți considerați în situații de risc. În cele mai multe situații, riscul a fost motivat de vârsta mamelor.

Din totalul celor 81 de cazuri semnalate de unitățile sanitare din județ, 74 dintre nou-născuți aveau mame minore, 14 dintre acestea având vârste mai mici de 16 ani. Reprezentanții DGASPC Neamț au precizat că toate aceste tinere mame au fost consiliate psihologic de specialiștii instituției, astfel încât să își poată asuma noul statut și să treacă cu bine peste dificultățile inerente perioadei de început a maternității.

De consiliere psihologică au beneficiat și 19 membri ai familiilor mamelor minore, scopul acestor activități fiind de a încuraja rudele să ofere tot sprijinul necesar tinerelor mame. Pe parcursul primelor 6 luni, o singură mamă minoră și-a părăsit copilul în maternitate, restul asumându-și creșterea și îngrijirea copiilor cu sprijinul familiei. Din cei 81 de bebeluși luați în evidență, 7 au fost părăsiți în spitale, unul având mama minoră iar restul având mame majore. Pentru cei 7 nou-născuți s-au făcut demersuri în vederea integrării în familia biologică sau extinsă însă doar pentru 2 nou-născuți s-a reușit acest lucru. Ceilalți cinci au ajuns în sistemul de protecție, în cazul lor instituindu-se o măsură de protecție.  Restul copiilor considerați în situații de risc au fost luați în familie iar mamele, în ciuda vârstei fragede, și-au asumat creșterea bebelușilor, de cele mai multe ori având și sprijinul familiilor extinse. 

În ultimii ani, în județul Neamț numărul mamelor minore pare a fi în ușoară scădere, rămânând însă destul de ridicat. 

Număr mame minore în județul Neamț pe ani:

  • 2019 – 124 de cazuri
  • 2018 – 126 de cazuri 
  • 2017 – 139 de cazuri
  • 2016 – 146 de cazuri.

Articol scris de inRoman.ro

Cotidian online independent.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.