“Proiecte care vor pune Romanul pe primul loc”. Teodora Baciu și-a prezentat viziunea pentru oraș

de | 30/07/2020 | Local, Politică

Teodora Baciu, candidată la Primăria Roman din partea partidului “Împreună pentru Moldova” și-a prezentat astăzi planurile pe care le are pentru dezvoltarea comunității. Este primul candidat care-și expune public programul politic, prezentarea de peste o oră având loc, în fața jurnaliștilor, la sediul de campanie al partidului de pe strada Smirodava, în zona Marom.

Principalele preocupări ale filialei Roman a partidului Împreună Pentru Moldova sunt cu privire la criza apei din oraș și cu privire la transparentizarea activității administrației locale.

În septembrie 2019, o simplă lucrare de infrastructură în comuna Cordun a lăsat romașcanii fără apă pentru mai multe luni. Situația a pus în pericol sănătatea cetățenilor și a afectat zeci de afaceri din Roman. Evenimentul a scos la iveală faptul că Romanul are vulnerabilități majore în ceea ce privește alimentarea cu apă: avem o singură sursă de captare a apei, care depinde în mare măsură de condițiile meteorologice; în plus, rețeaua de apă este neperformantă, astfel că mai bine de jumătate din apa captată din zona Pildești – Simionești se pierde pe drum și nu ajunge la robinete. Un astfel de eveniment se poate repeta oricând, având în vedere că investițiile în infrastructura de transport a apei au lipsit sau nu au fost aplicate coerent.

Teodora Baciu, candidat al Partidului Împreună Pentru Moldova pentru portofoliul de primar

Candidatul ÎPM propune realizarea unei noi surse de captare a apei cu puțuri de mare adâncime, sectorizarea și modernizarea rețelei, investiții asumate prin contract cu distribuitorul și un program de monitorizare a calității apei ale cărui rezultate vor fi făcute publice prin toate sursele de informare.

Legat de transparentizarea activității administrației locale, Teodora Baciu propune soluții de organizare a concursurilor din primărie și spital astfel încât transparența să fie maximă și să poată accede la funcții persoanele competente, publicarea pe site-ul primăriei a tuturor facturilor și contractelor administrațiilor locale, informarea tuturor firmelor din Roman cu privire la achizițiile pe care le face administrația astfel încât toate firmele să aibă șanse egale în a deveni furnizori de servicii și produse către primărie și instituțiile subordonate, șamd.

Programul complet poate fi citit mai jos.

Teodora Baciu declară că multe proiecte pot fi realizate ușor și de aceea o parte dintre ele vor fi implementate în primele 100 de zile de mandat.


Investiții majore

O nouă sursă de captare a apei și modernizarea rețelei de transport

În septembrie 2019, o simplă lucrare de infrastructură în comuna Cordun a lăsat romașcanii fără apă pentru mai multe luni. Situația a pus în pericol sănătatea cetățenilor și a afectat zeci de afaceri din Roman. Evenimentul a scos la iveală faptul că Romanul are vulnerabilități majore în ceea ce privește alimentarea cu apă: avem o singură sursă de captare a apei, care depinde în mare măsură de condițiile meteorologice; în plus, rețeaua de apă este neperformantă, astfel că mai bine de jumătate din apa captată din zona Pildești – Simionești se pierde pe drum și nu ajunge la robinete. Un astfel de eveniment se poate repeta oricând, având în vedere că investițiile în infrastructura de transport a apei au lipsit sau nu au fost aplicate coerent.

Soluțiile IPM Roman:

O nouă sursă de capatare pentru apa romașcanilor

Zeci de mii de romașcani nu trebuie să depindă de o singură sursă de captare a apei, fără să existe măcar o alternativă. Vrem ca Romanul să aibă o a două sursă de captare, prin forarea de puțuri de mare adâncime. Specialiștii consultați de IPM Roman au confirmat faptul că varianta captării de suprafață din râurile Moldova ori Siret nu este viabilă, întrucât apa are impurități ce ar afecta sănătatea oamenilor, în lipsa unei tratări corespunzătoare. O tratare de acest tip ar fi, însă, extrem de costisitoare, iar prețul apei ar crește foarte mult, lucru pe care nimeni nu și-l dorește.

Puțurile de mare adâncime au mai multe avantaje: apa din subteran ajunge la suprafață curată, fără a fi afectată în mod semnificativ de poluare, tratarea va costa mai puțin, captarea se va face folosind forța apei, deci cu mai puține costuri de energie electrică. În plus, puțurile de mare adâncime nu sunt atât de afectate de secetă ca puțurile de mică adâncime (cum se întâmplă cu cele de la Pildești – Simionești).

Sectorizarea este posibilă

Cu tehnologia existentă în zilele noastre, sectorizarea rețelei de distribuție a apei este posibilă și accesibilă. Avariile trebuie rezolvate local, astfel încât să afecteze cât mai puțin activitatea oamenilor.

Modernizarea rețelei de transport

Modernizarea rețelei de transport a apei nu se va putea face în mod coerent, fără ca mai întâi să știm exact pe unde trece fiecare conductă. O hartă cu rețeaua de transport a apei potabile permite o coerență în acțiunile ulterioare de modernizare.

Investiții asumate prin contract

Romașcanii sunt cei mai buni clienți din județ pentru compania de apă. Această calitate trebuie răsplătită prin asumarea clară a unor investiții anuale în Roman, cu o valoare care să corespundă în mod echitabil plăților pe care romașcanii le fac pentru acest serviciu.

Monitorizarea calității apei de către Primărie

Primăria trebuie să se preocupe activ de calitatea apei potabile. Colectarea periodică de probe de apă, testarea acestora și publicarea rezultarelor va duce la o siguranță mai mare privind consumul apei care curge la robinet, mai ales că aceasta este folosită pentru prepararea hranei.

Asfaltul proaspăt turnat rămâne intact: investiții în sincron cu furnizorii de utilități și comunicații

Lipsa de colaborare interinstituțională a dus de multe ori la situații absurde: o stradă proaspăt asfaltată, care era spartă la scurt timp pentru că se intervenea la rețeaua de apă, canal, gaz. Pe lângă disconfort și poluare, cheltuielile finale sunt mai mari, iar asfaltul peticit arată și se simte cum nu se poate mai rău.

Soluția IPM Roman:

Furnizorii de utilități să fie informați despre străzile care urmează a fi reparate/modernizate, iar aceștia să intervină în aceeași perioadă la rețele subterane. Mai mult, pentru fiecare stradă la care se va interveni, canalizația (spațiul pentru fire de electricitate și comunicații) va deveni un punct obligatoriu: fără multitudinea de fire inestetice între stâlpi. Cel mai simplu, acest lucru se poate face prin programul anual de achiziții publice: în trimestru IV al anului în curs se pregătesc investițiile pentru anul următor. Atunci este momentul optim pentru a programa lucrări sincronizate. 

Administrație pentru fiecare

Concurență spre binele comunității

Ofertele de muncă din administrația publică trebuie să fie cât mai cunoscute publicului larg, astfel ca cei mai buni să aibă șansa de a lucra în cadrul Primăriei sau în instituțiile subordonate.

Souția IPM Roman:

  • Publicarea în presa locală și în social media a tuturor concursurilor de angajare;
  • Organizarea concursurilor de angajare în spații special amenajate, cu înregistrare audio-video și cu păstrarea pentru cel puțin șase luni a imaginilor.

Transparență în cheltuirea banului public

Toate facturile și contractele administrației publice locale vor fi publicate pe site-ul instituției, cu excepția informațiilor cu caracter personal sau a celor care sunt supuse unor clauze speciale (soluții inovative, protejate prin brevete sau patente de invenții).

Consultări reale și periodice cu cetățenii

Grupurile de consultare publică înființate pe lângă Primăria Roman vor deveni parteneri de dialog în fiecare trimestru sau de câte ori este nevoie. Ideile acceptate pentru implementare vor publicate împreună cu un calendar de implementare ce va putea fi monitorizat de orice romașcan.

Linia vieții

Seniorii Romanului nu se vor mai simți atât de singuri dacă vor fi contactați telefonic în fiecare săptămână de voluntari și personal din cadrul Direcției de Asistență Socială. Scopul acestui proiect este acela de a oferi sprijin moral și de a rezolva cât mai facil chestiuni pe care cei trecuți de o anumită vârstă nu le post gestiona singuri. Seniorii noștri sunt importanți și comunitatea trebuie să le arate recunoștință pentru ceea ce au făcut de-a lungul anilor. Dacă un astfel de serviciu ar fi existat, probabil că multe dintre cazurile în care pompierii găsesc persoane decedate în casă nu ar mai fi avut loc.

Sănătate cu demnitate

Modernizarea Policlinicii Roman

Policlinica Roman va fi modernizată, iar situații aberante precum ortopedia-traumatologia la etajul II, vestiarul improvizat de pe casa scării pentru femeia de serviciu, plasticul de la ferestre care ține loc de sticlă vor deveni doar o amintre urâtă.

Ascultăm vocea pacienților

Calitatea serviciilor pe care le oferă Spitalul Municipal de Urgență Roman va fi evaluată de beneficiarii direcți: pacienții. Formularul de feedback va fi postat pe site-ul Primăriei, astfel ca răspunsurile cetățenilor să ne parvină în mod direct.

Sprijin pentru angajații cinstiți: pacientul misterios

Angajații din Spitalul Roman care sunt dedicați profesiei lor sunt nedreptățiți de oamenii revoltați, care spun că “tot” personalul medical se comportă inadecvat față de pacienți și aparținători. Vom trimite în spital pacientul misterios, al cărui rol va fi de a observa modul în care cadrele medicale interacționează cu bolnavii. Exemplele pozitive vor fi evidențiate pentru a fi cunoscute de întreaga comunitate.

Educație pentru viitor

Clase de robotică

Tinerii de azi trebuie pregătiți pentru viitorul de mâine. Acest lucru nu se poate cu o programă școlară necorespunzătoare sau fără acces la materiale de studiu adecvate.

Medicina, transporturile, construcțiile, agricultura sau logistica sunt doar câteva dintre domeniile în care robotica reprezintă prezentul și trei sferturi din joburile cu cea mai rapidă creștere necesită o bună pregătire STEM (science, technology, engineering, math). IPM Roman vrea să ofere tinerilor șansa de a învăța ceea ce acum nu se predă la școală.

Vom înființa un program de excelență pentru elevi, în care robotica, programarea și alte cursuri conexe să devină accesibile oricui dorește să învețe, dar nu are acasă resursele necesare.

Învățământ dual

Firmele care au nevoie de personal oferă adesea, de nevoie, specializarea la locul de muncă. Învățământul dual este soluția care se aplică cu succes în alte localități din țară, dar care nu a fost considerată prioritară la Roman.

Programe educaționale cu universitățile din regiune

Deschiderea perspectivei tinerilor cât mai devreme oferă un avantaj acestora în alegerea profesiei. Programe educaționale care să se realizeze împreună cu universitățile din regiune vor crește calitatea actului educațional, vor oferi alternative elevilor și vor crea premisele pentru ca Romanul, inima Moldovei, să devină reper de excelență în nord-estul țării.

Bani pentru transportul tinerilor care primesc burse Erasmus+

Îi încurajăm pe tineri să exploreze lumea și să se întoarcă acasă, să implementeze la Roman exemplele pozitive din alte părți. Vom deconta transportul tinerilor romașcani care obțin burse Erasmus+, punând astfel umărul la dezvoltarea viitorilor adulți.

Reînființarea de laboratoare în școli

Multe dintre laboratoarele din școli au fost sacrificate pentru a se crea clase de sine stătătoare, în timp ce laboratoarele existente au puțin material adecvat pentru studiu. Un perete văruit, o bancă nouă și o toaletă decentă sunt doar bazele pentru a primi elevii, nu și condițiile suficiente pentru desfășurarea lecțiilor la școală.

Spații de învățare în școli

Bibliotecile școlare nu mai sunt atât de frecventate de elevi, dar acestea nu trebuie desființate, ci transformate în spații de învățare pentru elevii care fac naveta și transportul public este la o oră nepotrivită sau pentru cei care vor să învețe și să lucreze mai degrabă la școală decât acasă. Vom aloca fonduri pentru ca aceste spații să devină centre de atracție în fiecare unitate de învățământ. Aceste măsuri se vor aplica când pandemia va fi ținută sub control și ne vom întoarce cu toții la activitățile noastre, așa cum erau înainte.

Un oraș mai verde, oameni mai sănătoși

Parcări moderne în locul dungilor pe asfalt

Deficitul de locuri de parcare afectează deplasarea, atât a celorlalte autovehicule, cât și a pietonilor, însă asigurarea unui număr de locuri de parcare suficient de mare nu va fi niciodată posibilă în lipsa unei strategii de prioritizare a transportului în comun și de control a numărului de autovehicule, care are o tendință de creștere.

E timpul pentru parcări moderne, acoperite, dotate cu sisteme de supraveghere video, în care locul se rezervă prin aplicație, ce vor respecta estetica și arhitectura zonelor în care se vor amenaja; spațiile de deasupra acestor construcții vor fi grădini publice sau terenuri de sport.

Transport public mai eficient

Traseele de autobuz trebuie optimizate, pentru ca romașcanii să ajungă mai repede la destinație. O altă măsură care se impune: bilete pentru intervale orare. În loc să cumperi două bilete când e nevoie să schimbi mijlocul de transport, achiziționezi unul – valabil o oră, sau trei ore, sau o zi.

Arbori, nu trunchiuri fără coroană

Toaletarea arborilor nu se va mai face după actualul model: trunchiuri goale, fără ramuri. Copacii vor avea coroană bogată, vor produce oxigen și vor face umbră pietonilor. Pe lângă toaletarea atentă, plantarea de noi arbori se va face cu gândul la traseele folosite de romașcanii care circulă pe jos: plimbarea pe centru nu va mai însemna risc de insolație, ci plăcerea de a merge.

Piste pentru biciclete

Mersul cu bicicleta are numeroase beneficii: lipsa poluării, distanțarea fizică, costurile reduse. Ce lipsește acum este siguranța în trafic. Pentru aceasta avem nevoie de piste dedicate, pe care să circulăm fără să interacționăm cu alte mijloace de transport.

Cultură

Orașul lui Celibidache, al lui Jora și nu numai

Romanul este locul de naștere al lui Sergiu Celibidache, al lui Mihail Jora și a altor artiști valoroși, dar autoritățile nu au știu să construiască nimic cu acest avantaj.

Peste 5 milioane de șoferi tranzitează Romanul în fiecare an și nu există nici măcar un panou care să spună că acesta este orașul în care s-a născut Sergiu Celibodache.

În străinătate, numele Celibidache este rostit cu respect și admirație în toate capitalele continentului și dincolo de ocean. Noi trebuie să recuperăm anii pierduți, fără nicio scuză, de autorități.

Vom organiza la Roman un festival internațional dedicat lui Sergiu Celibidache și altor artiștilor romașcani care au scris istorie în muzica europeană clasică. Cultura nu trebuie să fie ceva accesibil doar unora, ci o emoție care să ne cuprindă pe toți, indiferent de vârstă sau statut social.

Digitalizarea Bibliotecii Municipale

Aflată în cea mai frumoasă clădire publică din oraș, Biblioteca Municipală “George Radu Melidon” trebuie trebuie să fie în pas cu vremurile. Accesul la un fond de carte și la documente în format digital este un pas firesc pe care această instituție trebuie să-l facă.

Tinerii

Incubator de idei “Fabrica de bine”

Tinerii au nevoie de spațiu pentru creativitate și inovație. ONG-urile din oraș vor avea nu doar o clădire, ci și logistica adecvată pentru a pune bazele acelor proiecte în care ei cred și care vor întineri Romanul.

Un parc pentru tot felul de roți

Tinerii care stăpânesc arta de a manevra fără probleme trotineta, rolele, skate-ul sau BMX-ul au nevoie de un skatepark care să fie deschis tuturor și care, în același timp, să respecte normele de siguranță.

Fără “nu călcați iarba”

Statul pe iarbă, cu o carte în mână, cu căștile pe urechi sau pur și simplu contemplând natura… Este o imagine pe care o vedem în multe orașe europene, dar nu și la Roman. E timpul ca acest lucru să se schimbe: statul pe iarbă, în ștrand sau în Parcul Municipal, nu trebuie să mai depindă de o zi anume. Simți nevoia să evadezi dintre patru pereți? Iei o carte, o pătură, te așezi la umbra unui copac și, dacă nu lași mizerie în urma ta, totul e în regulă.

Locuri incluzive de joacă și recreere

Copiii și adulții cu mobilitate redusă sunt parte a comunității. Vom amenaja două locuri de joacă și recreere, în două zone din oraș, care să fie accesibile tuturor, nu doar majorității.

Mediul de afaceri

Made in Roman

Competitivitatea produselor și serviciilor create de firme locale trebuie pusă în valoare. Vom crea un brand local “made in Roman”, ca un pașaport de calitate recunoscut și promovat în localitățile înfrățite și în cele în care administrația publică decontează deplasări.

Parc industrial

Fără un parc industrial, care să atragă noi investiții, Romanul va pierde avantajul economic pe care îl are acum. Primăria nu trebuie să mai vândă terenuri, ci să achiziționeze, să ofere facilități și să atragă firme care să diversifice oferta de muncă din zona metropolitană.

Sprijin concret pentru firme

Micii întreprinzători se simt adesea copleșiți de birocrați, atunci când vor să acceseze fonduri europene sau guvernamentale. Vom deschide un birou pentru asistență în accesarea si implementarea finanțărilor nerambursabile și suport dedicat start-up-urilor.

Colaborare reală cu Primăria

Planul anual de achiziții, dar și necesitatea achiziționării altor servicii, lucrări sau produse, apărute pe parcursul anului, vor fi aduse la cunoștința firmelor și printr-o informare pe site-ul instituției, cu posibilitatea de abonare prin email.

Hub de meserii artizanale

Va fi un loc unde să găsim un cizmar, un croitor etc. și un spațiu de ucenicie pentru cei care vor să învețe o meserie. O investiție care va pune în valoare micii meșteșugari și specificul local.

Sport

Reînviem sportul de performanță

Romanul va avea din nou echipe și evenimente care să ne aducă emoții și bucurii, să ne strângă din nou împreună, în același glas. De data aceasta, cu un plan de management sportiv riguros, cu transparență în cheltuirea fondurilor și cu viziune pe termen lung.

Deschidem terenurile de sport tuturor

În timpul vacanțelor, seara sau la sfârșit de săptămână, terenurile de sport din curțile școlilor trebuie să rămână accesibile romașcanilor. Încurajarea activității în aer liber nu se face punând lacătul pe aceste obiective. Modernizarea acestor spații va fi inclusă în planul anual de investiții.

Susținere pentru sportul de masă

O condiție esențială pentru a reuși în orice activitate sportivă este să fii consecvent. Activitățile sportive de masă trebuie susținute pentru a deveni periodice, altfel riscă să rămână doar un eveniment singular, iar scopul principal – oameni mai sănătoși – să nu fie atins.

Primele 100 de zile de mandat:

  1. Începem programul de monitorizare independentă a calității apei potabile și comunicarea transparentă a rezultatelor obținute;
  2. Publicăm în presa locală și în social media concursurile de angajare;
  3. Organizăm spațiul special pentru concursurile de angajare cu înregistrare audio-video și păstrarea pentru cel puțin șase luni a imaginilor;
  4. Începem publicarea plăților pe care le face administrația publică;
  5. Începem consultarea cu grupurile socio-profesionale;
  6. Demarăm proiectul “Linia vieții”;
  7. Declanșăm un audit în Primăria Roman;
  8. Evaluăm activitatea angajaților față de care au existat sesizări în ultimele 24 de luni;
  9. Evaluăm activitatea Poliției Locale și, în mod special, a conducerii acesteia;
  10. Eliminăm conceptul “nu călcați iarba”: liber la citit și stat pe iarbă, atât timp cât nu rămâne mizerie în urmă;
  11. Terenurile de sport din curțile școlilor devin accesibile romașcanilor, pentru a ieși cu familia sau cu prietenii și a face mișcare;
  12. Începem să informăm firmele privind nevoia de achiziții pe care o are administrația locală.

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.