„Politica mare” îi face pe parlamentari să piardă contactul cu realitățile locale

de | 11/08/2020 | Local, Politică

Invitat în emisiunea live Cafeaua de Dimineață, senatorul Eugen Țapu Nazare a declarat că PNL Neamț are în plan construcția a trei parcuri industriale în județ, numai că locația propusă pentru Roman nu mai este disponibilă.

„Avem prevăzute trei parcuri industriale, unul la Săvinești, unul la Săvinești, unde deja există infrastructura, unul în zona Roman, probabil platforma fostului combinat de chimie unde există, la fel, infrastructura, și altul la în zona Târgu Neamț, după construcția autostrăzii.”

Eugen Țapu Nazare, senator PNL

Ideea de a face o platformă industrială în zona Roman nu este nouă: a fost cerută de nenumărate ori de oamenii de afaceri la întâlnirile anuale cu primarii orașului (desfășărate înainte de aprobarea bugetului), a fost promisă în mai toate campaniile electorale iar acum majoritatea candidaților la primăriile din zona Roman au în program promisiunea de a construi una. Nici ideea ca platforma să fie amenajată pe fosta locație a fabricii de chimie nu e nouă, numai că senatorul romașcan Eugen Țapu Nazare nu știe că platforma nu mai este disponibilă, ea fiind cumpărată de un investitor în urmă cu câțiva ani.

Nu e prima dată când un parlamentar romașcan demonstrează că accesul în „politica mare” duce la ruperea de realitatea locală. Pe data de 15 iunie 2020, deputatul Laurențiu Leoreanu își evidenția eforturile de a obține finanțare pentru reabilitarea Casei Celibidache printr-un mesaj în social media. Numai că greșește cu privire la cui aparține imobilul, susținând că acesta „este proprietatea primăriei Roman și asa va rămâne…nu exista nici o alta posibilitate”. Chiar și când i se atrage atenția că prin Hotărârea Consiliului Lolcal 52 din 2018, la inițiativa primarului Lucian Micu, imobilul a fost cedat Consiliului Județean Neamț, deputatul „o ține de coarne chiar dacă e ciută”.

„nu e adevărat! Imobilul este cedat cu destinație speciala, doar pentru si pe timpul efectuării lucrarilor de reabilitare , apoi revine automat la primarie. Si atentie , nu e cedată proprietatea , ci doar adminustrarea!!!!”

Laurențiu Dan Leoreanu, deputat PNL

Afirmația deputatului este contrazisă de textul hotărârii de consiliu local:

„Se aprobă transmiterea din proprietatea publică a Municipiului Roman și administrarea Consiliului Local Roman, în proprietatea publică a Județului Neamț și administrarea Consiliului Județean Neamț a imobilului clădire D+P, denumit ”CASA CELIBIDACHE”, cu o suprafață construită de 458 mp, situată în Roman, str. Veronica Micle, nr. 2, înscrisă în CF cu nr. 50423, cu număr cadastral 3592, clădire clasificată ca monument istoric cu nr. NT-II-B-10649 şi terenul aferent în suprafaţă de 1050mp, înscris în cartea funciara a municipiului Roman, sub același numar.”

HCL 52/2018

Aceste două exemple demonstrează că atunci când politicienii locali avansează în politica națională, devin mai preocupați de luptele politice și pun interesul local doar declarativ pe primul loc, aerul rarefiat al politicii din capitală ducând la o rupere de comunitatea locală, cea care i-a propulsat în „liga națională”. Cumva e normal, trist dar normal, dar dacă ar face eforturi susținute – la urma urmei încasează sute de mii de lei anual pentru a fi în contact cu comunitatea locală prin intermediul cabinetului parlamentar – acest lucru nu s-ar întâmpla.

*foto: fosta fabrică Polirom în 2016

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.