Primele doze de vaccin antigripal au ajuns și în Neamț

de | 18/09/2020 | Județean, Sănătate

Peste 11.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns marți, 15 septembrie în județul nostru, după cum informează Direcția de Sănătate Publică Neamț. Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătății a demarat prin distribuirea primei tranșe de vaccin la nivel național. La DSP Neamț au ajuns 11.160 de doze. Pentru sezonul 2020-2021 se utilizează vaccinul InfluvacTetra, suspensie injectabilă în seringă preumplută – 0,5 ml, vaccin gripal tetravalent care conține antigene de suprafață (inactivate) de virus gripal (hemaglutinind și neuroaminidază) din diferite tulpini. Acest vaccin corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (pentru emisfera de nord) și deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2020/2021.

Campania de vaccinare antigripală se va derula prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi și se va adresa, în aceastdă etapă, cu prioritate următoarelor categorii de persoane din grupele de risc:

  • copii cu vârste între 3-5 ani, mai ales cei care sunt la prima vaccinare și pentru care va fi necesară administrarea a 2 doze, la interval de minim 30 de zile;
  • gravide;
  • persoane (adulți și copii) rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc înalt;
  • medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații.

Următoarea tranșă de vaccin gripal este preconizată a se livra la sfârșitul lunii septembrie și va fi destinată copiilor cu vârste între 6 luni și 3 ani, sănătoși sau care prezintă afecțiuni cronice și la care este recomnadată vaccinarea antigripală. Începînd cu a doua  jumătate a lunii octombrie vor fi livrate și tranșele următoare pentru toate grupele de risc.

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.