Legea care prevede că numai medicii veterinari au voie să trateze animale și să dețină farmacii veterinare a fost votată

de | 06/10/2020 | Economic, Național

Parlamentul a votat cu mare majoritate un proiect de lege care interzice funcționarea farmaciilor veterinare care nu sunt deținute de medici veterinari. Legea a fost votată de majoritatea deputaților PSD, PNL și UDMR, iar 21 de voturi de la deputații USR au fost împotrivă. Printre semnatarii legii se află și deputatul PSD Alexandru Rotaru.

Noua lege reglementează strict vânzarea medicamentelor de uz veterinar și aplicarea tratamentelor, practic impunându-se un monopol al medicilor veterinari asupre pieței. Farmaciile veterinare și cabinetele veterinare vor putea funcționa doar dacă un medic veterinar este acționar și are pachetul majoritar de acțiuni. Tehnicienii și asistenții veterinari să trateze animalele altfel decât în prezența medicului veterinar iar persoanele fizice care dețin animale de companie nu au voie să își trateze singure animalele.

Astfel, conform noii legi, chiar dacă o fermă are angajați asistenți sau tehnicieni veterinari, aceștia vor putea aplica tratamente animalelor doar sub supravegherea și responsabilitatea unui medic cu care ferma are contract. Asistenții și tehnicienii nu au voie să examineze animale și nici să stabilească diagnocticul și/sau tratamentul. În situații excepționale, aceștia pot acorda primul ajutor unui animal în pericol.

Citește aici proiectul de lege integral!

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.