Pelerinajele de Sf. Parascheva interzise celor care nu sunt din Iași

de | 06/10/2020 | Local, Religie

”Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul” a declarat Raed Arafat într-o conferință de presă ținută alături de ministrul sănătății Nelu Tătaru. Anunțul are ca țintă pelerinajul de Sf. Parascheva ce adună zeci de mii de credencioși în fiecare an și este dat în contextul în care în Iași au fost detectate cinci noi focare de COVID.

Nu este foarte clar însă cum se va pune în aplicare măsura având în vedere faptul că deja sute de persoane stau la coadă de luni dimineață. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a luat, alături de autorităţile locale şi Jandarmerie, măsuri fără precedent în încercarea de a elimina aglomeraţiile şi riscul ca oamenii să se infecteze cu virusul SARS-COV-2. Printre măsuri nefiind și aceea de a interzice credincioșilor atingerea moaștelor, pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor declarând că “sfințenia nu este contagioasă” și “ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutății, a bolilor”.

Sfinţenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înţelegem două lucruri. Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutăţii, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creştini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii. Al doilea: de sfinţenie nu te poţi „molipsi”. Atingerea mecanică, atitudinea superstiţioasă nu ajută. E nevoie şi de o credinţă care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu şi în folosul oamenilor. Aşadar, e nevoie de discernământ şi de evlavie înţeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele.

pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor

Noua măsură de a interzice participarea la pelerinaj a persoanelor din afara Iașiului nu a fost primită bine de Patriarhia Română, aceasta cerând într-un comunicat de presă că măsurile de prevenire a extinderii epidemiei de Covid-19 “trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea” libertății religioase.

Comunicatul Patriarhiei:

Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale.
Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești.
Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate.
Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România. Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România.

În timp ce credincioșii stau deja la coadă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Iaşi a decis interzicerea în perioada 6-12 octombrie a accesului în interiorul restaurantelor, cafenelelor şi suspendarea spectacolelor şi a activităţii cinematografelor.

sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.