În această noapte dăm ceasurile înapoi cu o oră. Când va „schimba ora” ultima dată România și un pic de istorie a orei de vară

de | 24/10/2020 | Național, Util

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 24/25 octombrie 2020, vom dormi cu o oră mai mult pentru că România revine la Timpul Legal Român, ora standard a Europei de Est + 2 UTC. Schimbarea are loc în fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00 devenind ora 3.00.

Schimbarea orei prin trecerea la ora de vară şi invers este reglementată de o directivă europeană din 2001. Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie.

Ultima sau penultima schimbare de oră în România

În urma mai multor iniţiative cetăţeneşti, care arătau o anumită îngrijorare faţă de modificarea bianuală a orei, Parlamentul European a cerut o evaluare a situației și, dacă este necesar, o revizuire a regulilor. Numeroase studii nu au reuşit să tragă o concluzie clară, însă sunt indicii ca schimbarea orei duce la anumite efecte negative asupra sănătăţii. Oponenții orei de vară susțin că perturbă ritmul cardiac cu riscul creșterii numărului atacurilor de cord, iar în perioada de acomodare la oră de cară crește numărul accidentelor rutiere cu până la 6%. Un meta-studiu din 2017 a arătat că trecerea la ora de vară duce la o economisire a 0,3% din energia consumată, dar că asta are impact în țările din extremitatea nordică și sudică a globului, restul beneficiind prea puțin de schimbarea orară.

În perioada 4 iulie – 16 august 2018, peste 4,6 milioane de europeni au răspuns unei consultării online pe tema schimbărilor orare, 84% dintre respondenţi fiind în favoarea renunţării la schimbarea orei de două ori pe an. Prin urmare, Comisia Europeană a propus abolirea schimbării sezoniere a orei.

Eurodeputaţii au votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei, începând cu 2021, dând posibilitatea fiecărui stat să decidă pe ce oră va rămâne, ora standard sau ora de vară, dar deocamdată planul este votat la nivelul Comisiei Europene. Conform proiectului, țările care decid să menţină permanent ora de vară ar trebui să facă ultima schimbare în ultima duminică din martie a anului 2021, celelalte în această noapte. Denemarca și Finlanda ar urma să rămână definitiv la ora de iarnă, Portugalia, Polonia și Cipru vor rămâne la ora de vară definitiv.

În ciuda faptului că mulți români se declară bulversați de schimbările orare, propunerea de a renunța la schimbarea orară a fost respinsă de Senat în mai 2018, însă decizia finală aparține Camerei Deputaților. Ciudat este că, în ciuda Parlamentului European, guvernul insită ca ora să se schimbe de două ori pe, opinie trimisă Senatului în 2018 și Camerei Deputaților în 2020. Având în vedere decizia eurodeputaților, calea pare a fi trasată și România va trebui să se alinieze Europei.

Puțină istorie

Într-o perioadă în care electricitatea era scumpă, introducerea orei de vară urmărea să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală. Entomologistul neozeelandez George Hudson a fost primul care a propus această metodă în 1895. Primul oraș care a introdus ora de vară a fost Port Arthur (Ontario, Canada) în 1908. În Europa, Imperiul German și Imperiul Austro-Ungar au adoptat ora de vară în timpul Primului Război Mondial, exemplul fiind urmat imediat de alte țări europene. Statele Unite ale Americii au introdus ora de vară în 1918. De-a lungul timpului, mai multe țări europene au renunțat la ora de vară, revenind la ea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau în perioada crizei energetice din anii 60-70.

Ora oficială de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932 și a funcționat până în 1939, schimbarea orei fiind făcută în prima duminică din aprilie şi prima duminică din octombrie, apoi până în 1979 s-a renunțat la ora de vară. Între 1979 şi 1996, ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie și se termina sfârşitul lui septembrie. Din 1997, România s-a aliniat sistemului folosit de celelalte state europene, cu ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie și terminându-se în ultima duminică din luna octombrie.

Nu toate statele folosesc ora de vară, țările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră pentru că durata zilei este aproximativ egală de-a lungul anului. 

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.