Expoziţie temporară despre păianjeni la Muzeul de Ştiinţe Naturale din Roman

de | 09/11/2020 | Local, Actualitate

Dacă vreţi să vă învingeţi frica de păianjeni sau dacă doriţi să aflaţi dacă sunt periculoase aceste vietăţi, puteţi descoperi vizitând expoziţia temporară de la Muzeul de Ştiinţe Naturale din Roman, unde biologul Gabriel-Alin Iosob aduce în faţa vizitatorilor fotografii, însoţite de informaţii, despre păianjenii întâlniţi în zona Romanului. Expoziţia sub titlul „Păianjenii, fiinţe înfricoşătoare?” poate fi vizitată în perioada noiembrie 2020-ianuarie 2021, de marţi până duminică, între orele 9-17.

Proiectul expozițional este rezultatul unei mai vechi colaborări cu biologul Gabriel-Alin Iosob, absolvent al Universității Bacău, Facultatea de Științe, secția Biologie, pasionat de profesia sa, dar și de arta fotografică. După expozițiile temporare de fotografie, Lumină și culoare în lumea animalelor, Iarna pițigoilor, a urmat acest demers expozițional izvorât din pasiunea autorului pentru arahnide, în general și pentru păianjeni, în mod special.

Gabriel Alin Iosob

Colindând la pas pădurile de foioase din zona Roman, fiind nedespărțit de aparatul său de fotografiat, autorul a imortalizat specii reprezentative de păianjeni din acest areal cum ar fi speciile genului Araneus, și anume: păianjenul cu cruce, păianjenul de marmură, păianjenul țesător cu patru pete. Alte specii evidențiate sunt păianjenul viespe, păianjenul pitic și păianjenul galben cu sac. Expoziția a fost completată cu noțiuni descriptive de interes general, dar și particular, pentru fiecare specie în parte, menționând și lucruri inedite, curiozități, mai puțin cunoscute de către publicul larg.

Scopul acestui proiect expozițional este de a schimba percepția multora dintre noi asupra acestor viețuitoare, contestate pe nedrept. Teama irațională de păianjeni (arahnofobia) nu se justifică științific. Ne place sau nu, păianjenii fac parte din viața noastră. De aceea, trebuie să-i cunoaștem cât mai bine și să înțelegem că ne sunt prieteni, nu dușmani. Cu mici excepții, marea majoritate a păianjenilor de lângă noi nu ne pot face nici un rău, dar pentru insectele dăunătoare omului, sunt prădători de temut. Mai mult, păianjenii sunt o componentă esențială a oricărui ecosistem și trebuie protejați.

expozitie paianjeni

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.