Amenzi în valoare de aproape 190.000 de lei date de ITM neamţ în luna octombrie

de | 20/11/2020 | Județean, Economic

Conform unui comunicat de presă emis de Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ, în luna octombrie au efectuat 411 de controale, ocazie cu care s-au constatat 316 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus 322 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 184 de sancţiuni contravenţionale din care 19 amenzi în cuantum de 189.100 lei.

Inspectorii din cadrul compartimentului Securităţii şi Sănătăţii în Muncă au realizat 185 de vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat un număr de 154 abateri de la prevederile legale şi au dispus 160 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

Un număr de 124 angajatori au fost sancţionaţi cu 154 sancţiuni contravenţionale, din care 145 de avertismente contravenţionale şi 9 amenzi în valoare de 24.000 lei.

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 13 evenimente de muncă. Împrejurările în care s-au produs cele mai multe accidente de muncă se referă la utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă şi accidentele de circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, trei au fost mortale. Toate evenimentele comunicate sunt în curs de cercetare.

La un angajator din domeniul construcţii care realiza o lucrare de termoizolaţie la un bloc a fost sistată activitatea deoarece folosea o schelă care prezenta pericol pentru sănătatea şi securitatea în muncă a salariaţilor.

Nici la capitolul relaţiilor de muncă, nemţenii mai au de recuperat. Inspectorii din cadrul compartimentului Relaţii de Muncă au efectuat un număr de 226 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au dispus 162 de măsuri şi au aplicat în total 30 de sancţiuni contravenţionale, din care 10 amenzi în cuantum de 165.100 lei şi 20 de avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Codului muncii, republicată, modificată şi completată şi ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La 5 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 8 persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată, au fost aplicate 5 amenzi în cuantum de 160.000 lei şi au fost dispuse 5 măsuri . Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt: transporturi, comerţ, fabricarea mobilei şi creşterea animalelor.
Pentru nerespectarea prevederilor privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, au fost dispuse 48 de măsuri, iar 6 angajatori au fost sancţionaţi cu 6 sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi în cuantum de 600 lei şi 4 avertismente contravenţionale.
În perioada de referinţă, angajatorii au încheiat şi înregistrat la ITM Neamţ 6 contracte colective de muncă.

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.