3 decembrie – Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

de | 03/12/2020 | Local, Social

Îi vedem. Sunt printre noi. Uneori râdem, alteori ne ferim sau îi judecăm. Persoanele cu dizabilităţi trăiesc printre noi, chiar dacă nu reuşim să le acordăm atenţia de care au nevoie. Sunt şi ei oameni care au dorinţe, care suferă, care se bucură, care încearcă să depăşească neajunsurile vieţii. Am auzit, nu de puţine ori, părinţi care îşi opresc copiii să socializeze cu cei de vârsta lor care sunt copii cu dizabilităţi. Ziua de 3 decembrie este o zi specială pentru persoanele cu dizabilităţi, este ziua lor.

Din anul 1992, în fiecare an această zi este sărbătorită cum se cuvine de fiecare membru al asociaţiilor care se ocupă de copii, tineri sau adulţi cu dizabilităţi, însă anul acesta, pandemia a făcut ca programele deosebite organizate pentru a se bucura împreună să nu poată fi susţinute.

Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap-filiala Roman nu a întrerupt legătura cu membrii săi, însă, pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor, care deja suferă de diferite afecţiuni, au renunţat la întrunirile obişnuite . 

Ziua de 3 decembrie este o zi importantă pentru noi. Persoanele cu dizabilităţi nu trebuie discriminate. Este ziua noastră, a celor care ne luptăm, pe lângă afecţiunile copiilor noştri şi a celor apropiaţi, şi cu un sistem ce, uneori, ne îngreunează viaţa. Sigur că anul acesta am sărbătorit altfel. Ne-am bucurat separat, dar împreună cu sufletul. Uneori simţim că suntem la capătul puterilor, că nu mai agăsim nicio soluţie la problemele noastre, dar tocmai aceşti copii ne fac să mergem mai departe, idiferent cât de greu ne este. Dureros este că, de când s-a declarat starea de urgenţă, din luna martie, aceşti copii nu mai pot face recuperare pentru că ei sunt foarte vulnerabili, iar acest virus ar putea să agraveze starea lor de sănătate. Urez tuturor putere să înfrunte toate problemele, sănătate multă şi un La mulţi ani! din sufletul unei mame care s-a zbătut şi se va zbate până la ultima suflare pentru copilul ei cu dizabilităţi şi pentru cei care fac parte din asociaţia noastră.

Elena Damian – preşedinte ASCHFR- Roman 

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.