ITM Neamţ- angajatorii nemţeni amendaţi cu peste 170.000 de lei în luna noiembrie

de | 17/12/2020 | Județean, Economic

În această lună s-au efectuat 319 de controale, ocazie cu care s-au constatat 316 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus 246 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 168 de sancţiuni contravenţionale din care 16 amenzi în cuantum de 179.500 lei, după cum a anunţat Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ într-un comunicat de presă.

În luna noiembrie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securităţii şi Sănătăţii în muncă, au realizat 166   de vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat un număr de 131  abateri de la prevederile legale şi au dispus 134 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Un număr de 95 angajatori au fost sancţionaţi cu 130 sancţiuni contravenţionale, din care 121  de avertismente contravenţionale şi 9 amenzi în valoare de 26.500 lei.

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 16 evenimente de muncă. Împrejurările în care s-au produs cele mai multe evenimente se referă la utilizarea  necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accidentele de circulaţie, cădere de la înălţime şi incendiu. Dintre evenimentele comunicate, două au fost mortale. Toate  evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare.

Tot luna trecută, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Relaţiilor de Muncă au efectuat un număr de 153 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au dispus 112 de măsuri şi au aplicat în total 38 de sancţiuni contravenţionale, din care 7  amenzi în cuantum de 153.000 lei şi 31 de  avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor legii privind registrul general de evidenţă a salariaţilor. 

La şase angajatori, inspectorii de muncă au identificat şapte persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă şi o persoană  care presta muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de munca cu timp parţial. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată, au fost aplicate 6 amenzi în cuantum de 150.000 lei şi au fost dispuse 6 măsuri  de remediere a neconformităţilor constatate. 

Pentru nerespectarea prevederilor legii privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, au fost dispuse 36 de măsuri, iar 12 angajatori au fost sancţionaţi cu 12 sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în cuantum de 3000 lei şi 11 avertismente contravenţionale. Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt:  construcţii, comerţ, exploatare forestieră, creşterea animalelor şi  activităţi de curăţenie. 

În perioada de referinţă, angajatorii au încheiat şi înregistrat la ITM Neamţ 17 contracte colective de muncă.

Articol scris de Coca Cozma

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.