Mașinile cu volan pe dreapta din UK nu mai pot fi înmatriculate în România

de | 05/01/2021 | Național, Economic

Odată cu ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană, mașinile cu volan pe dreapta aduse de pe insulă nu vor mai putea fi omologate în România.

Acestea vor putea fi înmatriculate doar dacă volanul va fi mutat pe partea stângă, ceea ce presupune lucrări de anvergură, de la înlăturarea motorului până la modificarea sensului în care se mișcă ștergătoarele. O astfel de operațiune poate costa și câteva mii de euro.

Automobilele cu volan pe dreapta, deja înmatriculate, vor putea circula fără restricții până în momentul în care vor face modificări importante înscrise în cartea de identitatea a vehiculului. Atunci, pentru a fi omologată mașina, vor trebui să schimbe postul de conducere pe partea stângă.

Șoferii care au mașină de UK și nu au apucat să o înmatriculeze în România au la dispoziție 90 de zile pentru a intra în legalitate.

Însă mai sunt automobile cu volan pe dreapta care pot fi înmatriculate în România: Malta și Cipru sunt țări ale Uniunii Europene cu circulația pe partea stângă, iar mașinile aduse de acolo nu se supun restricțiilor la care sunt supuse mașinile de proveniență UK. 

Până la finalul lui 2020, aproximativ 120.000 de mașini cu volan pe dreapta au fost înmatriculate în România. Anual, aproximativ 200 dintre ele sunt implicate în accidente de circulație.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.